/ Sofia Photo Agency, архив
Над 320 служители са включени в охраната на помещенията на СИК, охраната на изборните материали, на обществения ред и сигурността  преди и по време на изборния ден. Униформените ще охраняват 301 секции, девет от които подвижни.  На територията, обслужвана от РУ- Шумен подвижните секции са три. По две са подвижните секции на териториите на РУ- Велики Преслав, РУ- Нови пазар и РУ- Каолиново.

413 е общият брой на служителите, ангажирани с изборния процес в ШуменскоНа разположение в областната дирекция в Шумен са  мобилни групи, като във всяка от тях  са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и  криминалисти. Подвижните групи ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията.

В ОДМВР Шумен,  РУ Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са сформирани оперативни щабове, които са в постоянна връзка с Районната избирателна комисия, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво, които са ангажирани в изборния процес.