вода
вода / ThinkStock/Getty Images
Бизнес планът на ВиК – Шумен предвижда поскъпване на цената на водата. Първоначалоно увеличението бе с 24%, но след това бе намалено до 20%.
Така според изчисленията на ВиК дружеството крайната цена за потребителите трябва да се промени от 2,64 на 3,25 лв. за кубичен метър.
Тази цена е висока, казват двама шуменци - Петров и Бонев. Според тях 2,60 лв. трябва да струва водата, ако е пречистена и може да се ползва за пиене.

Предлагат 20% по-скъпа вода
dariknews.bg

Предлагат 20% по-скъпа вода
dariknews.bg


Костадинка Вълканова е на същото мнение. Тя дори е склонна да плаща малко по-висока цена, но стига да има качество.

Предлагат 20% по-скъпа вода
dariknews.bg


Новата цена се обуславя веднъж от загубите на дружеството, които достигат над милион и двеста хиляди лева за миналата година. Другата причина е инвестиционната програма на ВиК Шумен, която е за 700 000 лв.

Председателят на Икономическа комисия в Общински съвет Шумен Иван Ламбов смята, че средствата за тази програма може да бъдат осигурени и без да се покачва цената на водата.

Тези инвестиции могат да бъдат получени и по други начини – първо може да търсим намаляване на разходите, второ може да търсим увеличаване на приходите не само чрез увеличение на цената, ами и например ВиК имат сериозен проблем с фактуриране и събираемост, казва той.

Предлагат 20% по-скъпа вода
dariknews.bg


Според Иван Ламбов инвестицията от 700 хиляди лева не е непосилна за дружество с оборот от около 20 млн. лева.

Тук говорим за 3.5% подобряване ефективността на работата на дружеството. Ако ние съумеем с тези проценти да я подобрим, можем да ги получим тези инвестиции без да увеличаваме цената на продукта, категоричен е общинският съветник.

Бизнес планът предстои да бъде разгледан на извънредно общо събрание на ВиК Асоциацията за област Шумен, което е насрочено за 30 юни. На него държавата, която е с най-много дялове във ВиК - Шумен, както и 10-те общини в областта, трябва да подкрепят или отхвърлят бизнес плана.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.