бебе
бебе / ThinkStock/Getty Images
Днес по стар стил се отбелязва денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. 

Сред празнуващите са и студентите по акушерство в шуменския филиал на Медицински университет – Варна.

Джемиле Али е в трети курс. Тя избрала акушерството като специалност, защото я намира за една от най-свещените професии.
 

Днес отбелязваме Бабинден по стар стил
dariknews.bg


Между двете ръце се плъзга животът, той се ражда пред теб и да си свидетел на всичко това е прекрасно, разказва младото момиче. Тя е сигурна в своето бъдеще – иска да работи в родилна зала.
 
Бих казала, че там е най-хубавото място, където човек осъзнава колко е важно здравето и да се роди нов живот. Всеки път искам да съм свидетел на тези раждания и щастливи моменти, допълва Джемиле.
 
Важна е комуникацията с пациента. Някои са емоционални и изнервени, но трябва да сме любезни. Ние не действаме само като медицински лица, а като близки, защото е много важно да ги накараме да се почувстват като у дома - това според студентката е формулата да си добър в професията.
 
За нейната колежка Мелин Мехмед асистенцията при раждане също е тайнство, което я кара да изучава с желание професията на акушерка. 
 

Днес отбелязваме Бабинден по стар стил
dariknews.bg


Най-трудна е емоцията в болницата. Много е трудно да преживееш всичко с една майка. Гледката е изумителна – в първия момент не знаеш какво да направиш, разказва впечатленията си от първите практики момичето. Въпреки това - тя иска да продължи да се занимава с акушерство.
 
След като завърша искам да работя в отделение по Патологична бременност или в Ин витро център, защото има толкова много майки, които желаят да имат деца и трябва да им помогнем, разкрива своите планове Мелин.

Днес отбелязваме Бабинден по стар стил
dariknews.bg

Момичетата, заедно със своите състудентки от Медицинския филиал в Шумен, отбелязаха Бабинден заедно със свои преподаватели.
 
По традиция бяха измити ръцете на началника на АГ отделението в МБАЛ-Шумен д-р  Балабанов и проф. Явор Корновски.
 
Професията на акушерка е свързана с радост, доброта и всеотдайност - да дадеш на света една нова надежда, а на един живот – смисъл, каза в приветствието си доц. Силвия Борисова.

Днес отбелязваме Бабинден по стар стил
dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.