Румен Христов
Румен Христов / netinfo
„Това, което се случи с автентичната десница е провал. Заради неразбирателството ни, ние допуснахме 300 000 десни избиратели да нямат представителство в парламента“. Така определи резултатите от изминалите избори за Народно събрание зам.-председателят в оставка на СДС и водач на листата на Реформаторския блок в Русе Румен Христов. Той изрази надежда, че десните партии ще си извлекат поука и ще намерят сили за единение.

„Дано това, което се случи бъде катарзис за десницата и повече да не допускаме тези грешки. Жалко, защото ако бяхме намерили сили да бъдем заедно, процентите, които имаме сега и синергията, която щеше да се получи, щеше да ни отреди трето място в парламента с 40 народни представители“  категоричен бе Христов.
Той благодари на всички, които подкрепиха коалицията между Реформаторския блок и Глас народен, както и победителите от ГЕРБ. Пожела си също така всички депутати от Русе да намират сили да бъдат заедно по важните теми.

На 4 април Съюза на демократичните сили ще има Национален съвет. На него цялото ръководство, председателя и членовете на НИС, ще депозират своите оставки, заяви Христов. Ново ръководство ще бъде избрано на отчетно-изборна конференция на 13 май.
„Тепърва ще се правят анализи на резултатите от изборите. Но пътя е един-единение“, категоричен бе Румен Христов. Според него такова ще има, но то няма да бъде през Реформаторския блок.

„Не съм оптимист, защото oт това което се случи на последните избори е ясно, че тази формула не е печеливша. Не мога да кажа, ако постигнем договореност, каква ще бъде формулата, дали Синя коалиция или нещо от този род. С ДСБ ние нямаме идеологически различия, всичко е на личностно ниво“. поясни  Христов

Той изрази надежда, че новото правителство ще бъде без участие на БСП. Пожела на новите управляващи да бъдат успешно, да гарантират стабилност и да изведат едно добро председателство на ЕС, както и да изпълнят обещанията си, които дадоха към избирателите“
Той обеща, че ще работи за поетите от него ангажимети към Русе и региона, назависимо, че извън парламента ще е доста по-трудно“