Административният съд отчете свършеното през 2016 г.
Административният съд отчете свършеното през 2016 г. / netinfo
Увеличен брой на свършените в срок до три месеца дела, отчита Административен съд – Русе в доклада за дейността си през 2016 г. За 12-те месеца на годината общият брой на разглежданите съдебни производства, подсъдни на Административен съд – Русе (първоинстанционни, касационни и върнати за продължаване на съдопроизводствените действия), са били 1074, като 887 от тях са били новообразувани. Останалите 187 са висящи от 2015 г., като най-честите причини за висящността са отлагане на производствата за събиране на доказателства – гласни, писмени и изслушване на експертизи. Средномесечното постъпление на новообразувани дела е 74 броя. В сравнение с предходната 2015 г. е констатирано намаление на общия брой на делата – предимно при първоинстанционните, докато при касационните се наблюдава увеличение.

От общо разглежданите производства, в края на отчетния период със съдебен акт са приключили 824 бр. (77 %). От тях 753 бр. (92%) са приключили в срок до 3 месеца, а 71 бр. (8%) – над 3 месеца. Запазва се и високият процент на потвърдените от ВАС съдебни актове на Административния съд (82% от обжалваните актове са потвърдени, 17% са изцяло отменени, а 1% са частично отменени). Резултатите доказват високото качество на правораздавателната дейност на съда. Обобщените данни показват завишаване броя на дела по протести на Окръжна прокуратура – Русе по оспорване на текстове от общински наредби (14 новообразувани и 1 висящо от предходната година). Делата приключиха в кратки срокове с уважени протести или с прекратяване на производствата след гласувани от общинските съвети промени. През 2016 г. са били образувани и разгледани 3 изборни дела - две от тях вече са приключили и пред касационната инстанция, а третото е спряно заради висящ преюдициален спор. Шест магистрати (при щат от 7) са правораздавали в съда през 12-те месеца от годината. През януари 2016 г. съдия Сибила Симеонова бе командирована във Върховния административен съд, а след проведен през декември конкурс, в началото на 2017 г. встъпи в длъжност „съдия във ВАС“. Действителната натовареност на съдиите по отношение на делата за разглеждане през 2016 г. е 14.92 бр., малко по-висока в сравнение с предходната 2015 година. В условията на недостиг на средства продължи контролът по спазване принципите на добро финансово управление и законосъобразност при разходване на публичните средства чрез прилагане на утвърдени правила за финансово управление и контрол. През отчетния период бе извършено изследване на наличната техника и софтуер, а анализът на резултатите сочи, че е крайно наложителна тяхната подмяна и обновяване.

Предвид необходимостта от поддържане на определено ниво на работа на информационните системи, неинвестирането на средства в поддръжката им би довела до още по-сериозни финансови вложения. Въпреки въведените контролни механизми и лимити за отопление, консумативи, телефонни разходи и гориво, бюджетът на Административния съд е крайно недостатъчен. През 2016 г. АдмС – Русе разшири практиката си да инициира и провежда събития за повишаване правната култура и популяризиране работата на институцията. Приложеният комплекс от дейности бе съобразен с утвърдените в Комуникационната стратегия на съдебната власт цели и приоритети. За девета поредна година съдът бе домакин на студентските практики на второкурсниците от Юридическия факултет на Русенския университет. Близо осемдесет студенти от специалност „Право” бяха подпомогнати от съдиите Р. Басарболиева, Й. Агуш и И. Райчева в практическото си обучение по дисциплините „Административно право” и „Административен процес”. През април част от занятията по осигурително право на петокурсниците бяха проведени в залите на съда. В рамките на обучението си студентите бяха запознати с вече приключили на всички инстанции дела в областта на изучаваната от тях материя. Работата на магистратите със студентите от Юридическия факултет продължи в Деня на отворените врати, проведен в средата на април, при разработването на симулативен процес по Закона за закрила на детето. Всяка година съдът привлича към информационната си кампания ученици от различни русенски училища, а целта е все повече млади хора да бъдат запознати с особеностите на административното правораздаване, с работата на съдебната система и функциите на съдебната власт. През 2016 година, в рамките на Деня на отворените врати, съдът организира и инициативата „Първи срещи с правото” за учениците от 8 клас на ПАГ „Гео Милев”.

Срещата провокира интереса на учениците, а въпросите им бяха свързани основно с причините за отвод на магистратите; има ли забавено правосъдие в България; каква е отговорността, която всеки съдия носи за взетите решения. За първа година АдмС – Русе се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” на ВСС и МОН, която се реализира от органите на съдебната власт през учебната 2015/2016 г. За изпълнение целите на програмата съдът осъществи лекторски цикъл от три срещи в партньорство с ПГИУ „Елиас Канети”. В лекционните срещи по Пилотната образователна програма, реализирана през втория учебен срок, се включиха магистрати от съда и от Окръжна прокуратура – Русе. В дискусиите участваха близо 130 десетокласници от 5 специалности на гимназията. Основната цел бе превенция и повишаване информираността на учениците за работата на органите на съдебната власт. За старта на Програмата, за нейната същност и цели, както и за всяка от срещите, реализирани в рамките на кампанията, беше предоставяна информация и снимков материал на средствата за масово осведомяване. В средата на ноември съдът организира годишната си работна среща с представители на русенски медии и кореспонденти, отразяващи работата на съдебната система. Гост на срещата бе експертът за връзки с обществеността на Върховния административен съд. Основна тема на дискусията бе методологията за работа на Комуникационната стратегия на ВАС в координация с административните съдилища. Пред журналистите бяха презентирани и нови моменти в прилагането на Образователната програма на ВСС и МОН, в партньорство с ВАС. На събитието присъстваха и представители на Административен съд – Разград. Обект за журналистическите материали и интервюта през 2016 година бяха актуални теми, свързани с работата на административните съдии; съдебни производства с обществен и медиен интерес и реализирани инициативи за увеличаване на информационния обмен на съда. Годината бе наситена и с дела от обществен интерес – протести на прокуратурата срещу текстове от общински наредби, обжалване на изборни решения, производства с акцент екология, за които в публичното пространство своевременно бе предоставяна информация за тяхното насрочване и за постановените съдебни актове. За поредна година административното правораздаване бе във фокуса на гостуващи европейски магистрати.

Търговски, граждански и административни съдии от шест държави проявиха интерес към особеностите на правораздавателната дейност в АдмС–Русе. В рамките на визитата съдиите бяха запознати с практическата работа на българския административен съд – подготовка и провеждане на заседания, изготвяне на съдебни протоколи, използване на звукозаписна техника, публикуване на постановени съдебни актове. И през 2016 г. русенските административни съдии се включиха активно в Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз на ЕМСО. В рамките на едноседмична обучителна програма четирима магистрати от Административния съд в гр. Русе споделиха опит и съдебни практики със съдиите от Административния съд в Лисабон, Португалия.

В подкрепа на обществените усилия да бъде съхранена градската памет за сградите с историческо значение, в средата на 2016 г. АдмС-Русе в сътрудничество с Община Русе възстанови възпоменателната плоча с исторически данни за зданието, в което днес се помещава институцията. Мемориалният знак напомня за създаването и експлоатирането на сградата в края на 19-и и началото на 20-и век като първото Немско училище (Deutsche Schule) на Балканския полуостров. В края на годината започна подготовка за честването на 10-годишнината от създаването на Административен съд – Русе. Отчетният доклад е публикуван в интернет страницата на съда в раздел „За съда/Отчетни доклади” : http://www.admcourt-ruse.com/content/view/600/53/