Ученици  от 4 области спелуват в Разград в събота
Ученици от 4 области спелуват в Разград в събота / Радка Минчева, архив
Регионалният кръг от състезанието „Spelling Bee 2017“ за четири административни области ще се проведе в Разград в събота, 1 април – съобщиха организаторите от фондация „КОРПлюС“.
В него участват по двама ученика от 32 училища в 15 населени места в Разградско, Русенско, Силистренско и Търговищко. Децата са се класирали на първо и второ място в училищните кръгове от състезанието по спелуване.
Осемте регионални кръга в цялата страна започват по едно и също време  - в 11,00 ч. в събота. В Разград мястото на провеждане за втора поредна година е актовата зала на ОУ“Васил Левски“. Регионалният кръг се провежда по малко по-различни правила от училищните. Той е в два етапа, в първия участват класираните на втори места в училищните надпревари. Победителят продължава в националните финали. Следва почивка и състезание на най-добрите в училищните кръгове, от този етап към финала продължават двама. За разлика от училищните кръгове, където децата само получаваха думи на английски за спелуване, в регионалния така ще се проведе само първия кръг, във втория ще чуят дума на български език, която трябва да преведат и едва тогава да спелуват, а в третия кръг ще спелуват непознати думи.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите - ученици от 4 до 7 клас - спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.
Тази година състезанията се провеждат под наслов “Bе good to others”.  Месец февруари беше обявен за Месец на добрите дела, без значение малки или големи са те или за кого са направени. Организаторите от фондация КОРПлюС насърчиха учениците да се замислят и да открият нуждаещи се от помощ, грижа или внимание, и да направят нещо хубаво за тях. Бе организиран и конкурс за снимка, видео или разказ „Bee good to others”, като победителите в отделните категории ще получат своите награди по време не регионалните състезания.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие -КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолството на САЩ, Британския съвет, Тестов и езиков център АВО, и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 
Развитието на състезанието може да следите тук com и тук