107 читалища се готвят за Европредседателството
107 читалища се готвят за Европредседателството / netinfo
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри регионална среща на тема „Читалищата от област Разград в условията на Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейската година на културното наследство.

Състояние, проблеми, предизвикателства и перспективи за развитие“. В събитието той участва заедно със заместниците си Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, за което получи специални поздрави от доц. д-р Венцислав Велев – директор на дирекция „Регионални и международни дейности“ в Министерството на културата. Велев определи като впечатляващо присъствието на екипа на Областния управител на такова събитие и поздрави г-н Хюсмен, г-жа Црънгалова и г-н Драганов за отношението им към читалищната институция.
 

107 читалища се готвят за Европредседателството
netinfo

Областният управител заяви, че ролята на читалищата в обществения живот на България и конкретно на област Разград е била винаги много важна, затова, а и с оглед наслагванията на евроскептични настроения, е изключително важно как през шестте месеца на Българското европредседателство читалищните дейци ще презентират колко е важно страната ни да е част от ЕС и да председателства структурата.
 

107 читалища се готвят за Европредседателството
netinfo


Г-н Хюсмен припомни и всеотдайността – личната и на екипа му – към читалищата и изрази твърдото си решение да използва целия авторитет на държавата за подпомагане на дейността на тези културни институции.

Старши експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център “Читалища“-Разград Даниела Петрова благодари на г-н Хюсмен за личното отношение към читалищата, изразяващо се както в участие в събития, които читалищата в областта организират, така и с финансови жестове към тях.
 

107 читалища се готвят за Европредседателството
netinfo


Регионалната среща на представителите на 107-те читалища в Област Разград се провежда в спа комплекс „Островче“, продължава два дни. В нея като лектори участват: доц.д-р Венцислав Велев, докторантът от Университета по библиотекознание и информационни технологии и главен счетоводител на отдел „Култура и младежки дейности“ в община Дулово Сезер Нихат, директорът на дирекция „Образование и култура“ в община Лозница Айше Реджеб, началник отдел „Просвета, култура и техническо обслужване“ в община Кубрат Здравко Вутов, управителят на ОИЦ-Разград Юлиян Данаилов, Мая Петрова от РБ“Проф. Боян Пенев“-Разград, секретарят на НЧ“Развитие 1869“-Разград Любомир Илиев.

По време на срещата главен експерт в Областна администрация-Разград Светлин Симеонов ще представи две презентации - „Десет години България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в ЕС и сега“.
 

107 читалища се готвят за Европредседателството
netinfo


Като съпътстваща част от програмата на срещата  Областна администрация-Разград предостави седемте табла с 23 снимки с дрон на обекти, изградени или ремонтирани по европейски проекти – част от фотоизложбата „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“.