/ ThinkStock/Getty Images
Обвиняемият е дал заеми на над 100 души, които са социално слаби
Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 39-годишен мъж за лихварство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в Пловдив.

Мащабна операция на ГДБОП срещу лихвари в Павликени

Той е обвинен в това, че в периода от неустановена дата до 11 декември в каролвските и сопотски села, при условията на продължавано престъпление, като физическо лице без съответното разрешение, е извършвал по занятие банкови сделки, отпускане на кредити/заеми, чрез използване на привлечени парични средства, срещу получаване на лихва в нарушение на закона, като причинил значителни вреди на повече от трима души и придобил значителни неправомерни доходи.

Спипаха лихвари в карловско село, давали заеми срещу огромна лихва

Припомняме, че на 11 декември при специализирана полицейска акция на РУ на МВР-Карлово в село Христо Даново, е извършено претърсване и изземване в дома и вилата на мъжа.

Там са открити множество дебитни карти ведно с ПИН-кодове и решения на ТЕЛК, телефони, записи на заповед, бележки с имена на длъжници, 86 хил. лв. и други. Установено е,  че лихварят предоставил на множество лица парични заеми срещу лихва от 20 до 40 процента месечно, с натрупване.  

Задържаха тримата обвинени за участие в престъпна група за изнудване в Перник

Като залог, той вземал от пострадалите дебитни карти, когато отпуснатите суми били между 100 и 300 лева, а при предоставяне на заем на по-значителна стойност - над 700 лева, Ангелов получавал като обезпечение актове за собственост на движимо и недвижимо имущество. 

До момента е установено, че обвиняемият е дал заеми на над 100 души, които са социално слаби. Те са от населени места в региона на общините Карлово и Сопот.

Оставиха в ареста братята лихвари, действали в столицата

Длъжниците, които към настоящия момент са извън посочените населени места или работят в чужбина, му изплащат заемите си чрез преводи по куриерски фирми. При получаване на социалните помощи на потърпевшите, лихварят теглел дължимите пари от дебитните карти, които връщал едва след пълното изплащане на главниците и лихвите по отпуснатите кредити.

В хода на разследването било установено, че в един от случаите, той дал заем от 1000 лева, като сумата за връщане след една година надхвърлила 4 000 лева, срещу което той придобил с нотариален акт собствеността върху недвижим имот на жертвата. На третата година, когато дължимата сума станала над 15 000 лева, с натрупаната лихва, той продал имота.

Петима са задържани при акцията в София срещу група за лихварство

На друг пострадал дал заем от 10 000 лева срещу месечна лихва от 4 800 лева и когато дължимата сума станала 35 000 лева, придобил и отчуждил недвижим имот, собственост на пострадалия. В трети случай срещу заем от 700 лева, с месечна лихва от 300 лева, придобил лек автомобил на стойност около 4 000 лева.

Лихварят  прикривал дейността си чрез осъществяване на покупко-продажба на моторни превозни средства и селскостопанска дейност, като в дейността си бил подпомаган от две лица - шофьор и охрана. Те са разпитани като свидетели. 

Арестуваните лихвари от Димитровград заплашвали длъжници с убийства (СНИМКИ)

При извършеното претърсване в дома на мъжа е била намерена каса, където се съхранявали пари, придобити от престъпната дейност - 86 000 лева. Той държал сейфа в скривалище в пода в една от стаите на жилището.

По делото са извършени разпити на свидетели, иззети са веществени доказателства, между които и четири леки автомобила и други. Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Окръжна прокуратура в Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.