Панагюрското златно съкровище
Панагюрското златно съкровище / netinfo

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще може да бъде видян в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище до днес, 28 май, припомнят от общината в средногорския град. Утре съкровището ще отпътува при изключителни мерки за сигурност за Националния исторически музей в София. 

След пристигането на оригиналните девет златни тракийски съда на 11 април в Панагюрище хиляди посетители се възхитиха на тракийския шедьовър и се запознаха с културно-историческото наследство на панагюрския край, музейния комплекс от възрожденски къщи, богатата сбирка на Историческия музей и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация. Оригиналът на Панагюрското златно съкровище е експониран в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Съкровището има две точни златни копия. Те се използват в експозициите на панагюрския и Националния исторически музей, когато оригиналът участва в световни изложения. Гостуването на тракийското злато на родна земя е част от дарителското споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство при Министерство на културата, Националния исторически музей, Историческия музей в Панагюрище и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.