Измама с електронни книги?
Измама с електронни книги? / снимки: Дарик
За поредна нова измама сигнализира слушател на Дарик.
 
Издателство „Паисий Хилендарски“, чието име се припокрива с това на Пловдивското университетско издателство, има интернет страница, от която могат да се поръчват учебници, помагала и друга научна литература.
 
Издателството не работи с наложен платеж. Нашата слушателка, пожелала да запази анонимност, платила поръчаните от нея помагала чрез банков превод.
 
По думите й, в продължение на над две седмици, тя не е получила нищо, с изключение на проформа фактура, пристигнала на електронната й поща. Малко по-късно тя установила, че най-вероятно е измамена. Свързала се с Университетско издателство "Паисий Халиндарски", откъдето любезно й обяснили, че е поредната излъгана. Служителят допълнил, че седмично в издателството постъпват по 2-3 сигнала на измамени клиенти.
 
Оказало се, че фиктивното издателство не отговаря на посочените на сайта телефони. Дамата, подала сигнала в Дарик, не получила отговор на запитванията си и на електронната им поща.
 

фактура проформа
netinfo

 
От приложената проформа фактура се вижда, че са поръчани два екземпляра от книгата „Методики за изследване и функционална оценка на потребностите на децата и учениците“. Цената на един брой от четивото е 12 лв., но абсурдът е в това, че изданието ще бъде доставено електронно, а потърпевшата е била таксувана двойно - 24 лв., при положение, че става дума за една и съща книга. По думите й това е PDF файл, а някои нейни колеги вече са получавали заявките си. Според нея никъде във формуляра за поръчка не се посочва, че книгата ще е на електронен носител.
 
Жената, подала сигнала, твърди, че това издателство не плаща авторски права, защото цената на подобна специализирана литература на книжния пазар често надхвърля 100 лв. Тя каза, че ще изчака още два дни, когато изтича крайният срок за доставката (21 февруари), след което, ако не е удовлетворена, ще подаде сигнал в прокуратурата.
 
Очаквайте подробности!