Youth Expo 2017
Youth Expo 2017 / netinfo

Първото по рода си Младежко експо  (Youth Expo – Create your future!) ще бъде открито днес от 11.00 часа. Организатори са Националната мрежа на младежките центрове.

На близо 40 шатри в зоната до Младежкия център на Гребната база посетителите ще имат възможност да се запознаят с дейностите на младежките организации и НПО както от България, така и от Европа. На място те ще имат възможност да обменят опит и идеи за съвместна работа, като представят своята дейност по един креативен и интересен начин.

Заместник-кметът в Община Пловдив Георги Титюков припомни, че по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство бяха изградени 4 младежки центъра в България – В Пловдив, Враца, Стара Загора и Добрич.

Той уточни, че на 28 април ще се проведат обучителни сесии, посветени на младежката работа. По същото време в учебните зали на Младежки център Пловдив ще се има неформални образователни дейности на различни теми.

До момента 35 младежки организации са потвърдили участие в това число от Португалия, Турция, Ирландия, Литва, Армения и разбира се България. Събитието ще се проведе до 29 април, вход свободен.

През 2016 г. се сключи споразумение за учредяване на Националната мрежа на младежките центрове по Програма „Деца и младежи в риск“ на Министерството на образованието и науката, между Младежките центрове във Враца, Пловдив, Стара Загора и Добрич. Мрежата има за цел да работи за признаване на младежката работа в България, както и за създаването на общ стандарт за работата с младежта, чрез предварително планирани и координирани действия, които да отговарят на стандартите на Съвета на Европа.