Над 180 участници се срещнаха в Пловдив по време на Балканската молитвена закуска
Над 180 участници се срещнаха в Пловдив по време на Балканската молитвена закуска / netinfo
Представители на 31 страни от четири континента си дадоха среща в града под тепетата, за да отправят своите послания за мир, благоденствие и просперитет на хората по света
Над 180 участници от 31 страни от четири континента си дадоха среща в града под тепетата, за да отправят своите послания за мир, благоденствие и просперитет на хората по света. Дискусията бе в рамките на Балканската молитвена закуска, която се проведе в Пловдив през уикенда. Близо 90 бяха гостите от страните от Западните Балкани.

„Съвременна Европа има своите предизвикателства. Национализмът и популизмът родиха фалшивите новини, които имат за цел да повлияят върху нагласата на гражданите. За запазване на стабилността в Европа важна роля има трансконтиненталното сътрудничество и партньорството между Европейския съюз и Съединените щати“. Това заяви председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на провелата се в рамките на дискусията работна среща на тема „Сигурност“, в която участваха американският конгресмен Робърт Адерхолд, политици, експерти по сигурността от България, Балканите, Европа и САЩ.
 
Цветан Цветанов посочи, че добрата перспектива за страните от този регион е членство в Европейския съюз и като пример посочи положителните промени в България и Румъния през 10-те години като част от  ЕС. Той анонсира, че през юни в Рига предстои среща на представители на националните парламенти на европейските страни и на Конгреса на САЩ.
 
„Тези срещи дават възможност да градим мостове в името на човешките ценности и демокрацията“,  категоричен бе Цветанов и допълни: „България и Пловдив са модел на етническа толерантност, те са символ на това как можем заедно да живеем в разбирателство и взаимоуважение“.
 
От своя страна символичният домакин на срещата кметът на града Иван Тотев подчерта, че мотото, с което Пловдив спечели домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година е ЗАЕДНО.   
 
В Балканската молитвена закуска се включиха участници в Американската молитвена закуска през различните години. Сред тях бяха бившият министър-председател Филип Димитров, народните представители Асен Агов, Петър Мутафчиев, бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков, представители на еврейската, арменската, мюлюманската общности и общественици. Сред гостите бяха още министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Главни инициатори и организатори на форума са Мария Каназирска и Михаил Василев.