/ prb.bg
Двама маскирани са ограбили в нощта срещу неделя 86-годишен пенсионер от пловдивското село Трилистник. Затова и под надзора на прокуратурата се проведе специализирана операция срещу битовата престъпност. На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Двамата посетиха пострадали пенсионер. 

Главният прокурор Иван Гешев е осигурил пострадалият възрастен мъж да бъде прегледан повторно от медицински екип, който ще го посети в дома му и му предостави предпазни маски заради епидемията от коронавирус. 


След предприети незабавни действия по установяване извършителите на грабежа,  са задържани 32-годишен мъж и 16-годишно момче

По първоначални данни грабежът е извършен на 5 април малко след полунощ. Двамата нахлули в дома на възрастния мъж, като разбили входната врата. Те започнали да му нанасят удари в лицето, а след това преровили жилището и открили и взели портфейла му, в който имало 100 лева и лични документи. Извадили парите от портфейла а след това избягали и захвърлили портмонето. По данни на прокуратурата те са подготвили да задигнат и кафе машина. 

Ангел М.
Апелативна прокуратура - Пловдив

След като бил подаден сигнал на спешния телефон  112, незабавно е започнало издирване на нападателите от служители на сектор "Криминална полиция“  към ОД на МВР – Пловдив и РУ-Труд. Издирването е проведено под ръководството на Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив.  Грабежът е бил разкрит само за няколко часа, като са установени и задържани извършителите на престъплението – Павел А., на 32 години, и Ангел М., на 16 години, от с. Трилистник.

Павел А.
Апелативна прокуратура - Пловдив

Днес двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършения в съучастие грабеж и ще бъдат задържани от наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

От прокуратурата съобщиха, че 16-годишният Ангел е бил осъждан за извършено от него блудство през миналата година, като в момента тече изпитателния срок на условната му присъда. 

Предвидените от закона наказания за престъплението, в което двамата ще бъдат обвинени, са затвор за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния.



В разговор с кмета на с. Трилистник Мирчо Петров, главният прокурор посочи, че противодействието на битовата престъпност продължава и в условията на извънредно положение.


Това, че имаме извънредно положение и МВР са ангажирани с много други дейности, не означава, че трябва да се спре да се работи. Когато има престъпления, ще трябва да има реакция. Оправданието, че нямаш работа, не може да е оправдание да грабиш възрастните хора“, посочи Иван Гешев. Той добави, че правоохранителните и правораздавателните органи взимат мерки по отношение на очаквания ръст на битовата престъпност във връзка с влошаващото се икономическо положение. „Вие днес показахте, че държава, която всички обвиняват, не е мащеха и се грижи за народа си“, посочи от своя страна кметът на Трилистник.

Иван Гешев Трилистник
prb.bg

Разследването по случая продължава, като до момента, са били извършени разпити на свидетели, оглед, претърсване и изземване. Иззети са веществени доказателства. Предстои назначаване на експертизи.

От прокуратурата призовават гражданите, ако са пострадали от престъпления, извършени от двамата обвиняеми, да се обадят и подадат сигнал в МВР или до магистратите.