pleven
pleven / dariknews.bg
На мартенската сесия този четвъртък предстои обсъждане на предложение за становище на Общински съвет - Плевен относно възстановяване статута на Плевенска филхармония, като Плевенска филхармония с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров”. Вносител на предложението е председателят на местния парламент Мартин Митев.

В писмо до Общинския съвет от 17 февруари тази година, директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски заявява искане за възстановяване статута на филхармонията като Плевенска филхармония с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров”. С Постановление №14 от 31 януари 2011 г. на Министерския съвет думите „с открита оперна сцена „Хр.Бръмбаров“ са били заличени. Вследствие на това в момента Плевенска филхармония може да изпълнява само симфонични и камерни концерти и на практика се ограничава творческата й работа, възпрепятстват се и съвместните й изяви с Общински хор „Гена Димитрова“.

С възстановяване статута й като Плевенска филхармония с открита оперна сцена, тези ограничения ще отпадат и това ще даде възможност на културния институт да създава разнообразен творчески продукт - симфонични концерти, мюзикъли, оперни, оперетни и балетни спектакли, посочва в предложението си Мартин Митев.

В тази връзка той предлага на местния парламент да излезе с положително становище по въпроса и да подкрепи действията за възстановяване статута на филхармонията като Плевенска филхармония с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров”.

Третата за годината сесия нза местния парламент ще се състои на 30 март от 9:00 часа в сграда "Гена ДИмитрова" в Плевен.