dimitrov
dimitrov / dariknews.archive
Шестима са кандидатите, заявили желание за участие с идеен проект в конкурса за паметник на Емил Димитров в Плевен. По време на оперативното заседание в понеделник, кметът Георг Спартански каза, че най-добрата аргументация за участието в конкурса ще е добрата работа.

До 31 май участниците ще трябва да представят и пластичен проект на творбата си, обозначен само и единствено с входящия номер, който творците са получили при внасяне на документите.
"Така че всякакви информации за това, че печелившият проект е предизвестен, са абсолютни спекулации", каза още началникът на отдел "Култура" в Община Плевен Стефка Григорова. "Провеждаме процедурата напълно прозрачно, пред очите на всички, още повече съставът на комисията, която ще определи победителя, още не е назначена", допълни кметът на Община Плевен Георг Спартански.
  
Журирането ще се извърши от 1 до 5 юни 2017 г., след което ще се подпише договор със спечелилия участник. В периода от 1 до 15 септември авторът трябва да представи паметника в реалния му размер, след което монументът ще бъде отлят от бронз.

Паметникът ще бъде монтиран и открит в навечерието на рождения ден на Емил Димитров – 23 декември.