о
о / obl.admin-lovech
Областният управител на Ловеч Пенка Николова покани на разширена среща институциите, ангажирани с провеждането на предсрочните парламентарни избори, съобщават от пресцентъра на областната администрация. В нея участваха председателят на РИК - Ловеч, Валентина Недялкова, представители на ДАНС, МВР, прокуратура, както и зам.-областните управители и екипът на областната администрация, изпълняващ задачите по организация на вота.
 
„Изборният кодекс ни е вменил координацията, контрола и изпълнението на организационно-техническата подготовка на изборния процес. В изпълнение на тази задача считам за важно да обсъдим дейността на всяка една институция и да намерим най-добрата форми за взаимодействие помежду ни, за да гарантираме на гражданите отличната организация на изборния процес, както и да им предоставим всяка важна за тях информация, за да гарантираме честни и прозрачни избори. За мен най-важно в цялата работа е от една страна, превенцията на порочни практики, случвали се на минали избори, а от друга, да ограничим нарушенията в изборния ден и реагираме адекватно, ако все пак има такива”, посочи Николова.
 
На срещата бяха обсъдени различни казуси и бяха набелязани мерки за подобряване на координацията и взаимодействието между отговорните институции. А в предстоящите обучения на секционните избирателни комисии ще бъдат включени и представители на МВР и ДАНС.
 
Важен момент от дискусията бе и коментарът, че хората често не знаят към кого да насочат сигналите си - най-често те ги изпращат само до РИК, което губи време пък комисията да ги препраща до други институции. За да се реагира бързо на жалбите и сигналите, постъпващи в изборния ден, а и преди това, е важно да бъде предоставена информация и гражданите да знаят при какъв случай къде да бъдат директно насочвани те. Предстои да бъде изготвен информационен материал, в който да бъдат посочени телефони и допълнителни указания къде да бъдат изпращани сигналите.
 
Подобни срещи ще се провеждат редовно до приключване на изборния процес.