mitev
mitev / dariknews.bg
„Някой се опита през месеците от декември до сега да използва родителите, чиито деца учат в Професионалната гимназия за преподаване на чужди езици в Плевен и които днес бяха в залата, за своите чисто предизборни политически цели. Категорично искам да заявя, че никога, по никакъв повод в този Общински съвет не е стоял въпроса да не съществува Малката езикова! С решението от днес ние го доказахме - в Плевен ще имаме ново основно училище, което ще носи името на големия наш поет, драматург и преводач Валери Петров. Радвам се, че с това наше решение, за което разчитам и на медиите то да бъде популяризирано, слагаме край на неоснователните притеснения на десетки родители, учители и ученици от Езиковата гимназия. На всички родители поднасям извинение от името на всички, които се опитаха да ги въвлекат в тази много нелицеприятна ситуация през последните няколко месеца!“
Това заяви днес пред журналисти председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев веднага след гласуване на предложението за разкриване на ново основно училище в Плевен.
 
В новото учебно заведение, съгласно влезлия в сила Закон за предучилищното и училищното образование, се отделят децата от 1 до 7 клас на Професионалната гимназия за преподаване на чужди езици. 
 
„Не е честно спрямо училищното настоятелство и учителския колектив на Малката езикова гимназия, не е честно и спрямо тези 540 деца и техните родители, да бъдат употребени по този  грозен начин и да бъде обвързано бъдещето на едно от най-добрите училища в област Плевен и не само в областта, с евентуално закриване или преструктуриране на други две училища, които за съжаление не могат да си стъпят на краката и да оцелеят с бюджетите, които им се полагат съгласно приетите нормативи“, каза още Мартин Митев.
Той допълни, че никога не е стоял въпрос за обвързване на разкриването на новото училище и закриването на други две. Двете неща са коренно различни и нямат връзка помежду си, категоричен бе председателят на местния парламент.