Днес се отбелязва Световния ден на театъра
Днес се отбелязва Световния ден на театъра / dariknews.archive

На 27 март се обелязва Международният ден на театъра, който е определен като такъв още през 1961 година от Международния театрален институт /МТИ/.

По повод празника  се организират разнообразни национални и международни театрални инициативи и събития. Едно от най-известните от тях е разпространението на Международното послание за световния ден на театъра, традиционно написвано от личност от световна величина, свързана с театъра.

Първото Международно послание за Световния ден на театъра е написано от Жан Кокто през 1962 година. Тази година автор на посланието е актрисата Джуди Денч.

"Световният ден на театъра ни дава шанс да честваме Театъра в неговите милионни форми. Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение, той умее да сближава най-разнообразните култури и народи, съществуващи по света. Но той е и нещо много повече от това, защото може и да образова", заяви актрисата.

Международният театрален институт е организация, обединяваща хора от цял свят, свързани с театралното изкуство. Той е част от системата на ЮНЕСКО. Организацията призовава правителствата на държавите да решават политическите проблеми с политически средства и да се въздържат от употреба на насилие и войни. В Устава на Института от 1948 г. е изрично се подчертава, че сътрудничеството между театралните артисти по целия свят се насърчава от организацията, за да се постигне взаимно разбирателство и мирно съвместно съществуване.