Димитър Димов, ръководител на Школата по история "Историка" в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали
Димитър Димов, ръководител на Школата по история "Историка" в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали / netinfo
На 31 март Кърджали ще бъде домакин на мащабен форум, посветен на 75-та годишнина от спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Темата на събитието е „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа в Кърджали”, каза за „Дарик” един от съорганизаторите на проявата, ръководителят на школата по история „Историка” в СУ „П.Р.Славейков”, Димитър Димов.
Със сигурност участие във форума са потвърдили посланиците на САЩ и Израел Ерик Рубин и Ирит Лилян. Сред останалите поканени са президентът Румен Радев, президентът Петър Стоянов, , министър-председателя Огнян Герджиков, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, президентът на БЧК Христо Григоров и др.
Сред участниците са също Ася Раберман от Израел, оцеляла от Холокост, както и Джаки Аруети – български евреин, преживял Холокост в България. Част от форума ще бъдат и над 500 ученици от над 10 общини в страната. 
Основен организатор на форума е Институтът  за Холокост и човешките права „Олга Ленгиел”, Ню Йорк, а идеята точно Кърджали да е домакин се зароди случайно, обясни Димитър Димов. Той разказа, че предложението е дошло неочаквано, след неформални разговори с директора на Израелско-Българския институт - Яков Джераси, за опита на школата по история „ИстОрика” на кърджалийското училище.
„По време на форума Сега учениците и всички присъстващи ще имат рядката възможност да чуят от първо лице разказа за случилото се през Втората световна война, което след десетина години може да е невъзможно”, каза Димитър Димов.