Кюстендил
Кюстендил / netinfo
Националната кампания “И тя като мен” може да бъде разбрана чрез изложбата с постери в Регионалната библиотека в Кюстендил. Фокусът е върху жените, върху нашите майки, сестри, дъщери, нежни половинки, разказа пред Дарик инициаторът Ясен Николов, основател на фондация “Деца на България”.
Част от постерите са “Аз съм твоята приятелка. И аз като теб се нуждая да бъда чувана”; “Чувам те. Чуй ме и ти”; “Виждам те, виж ме и ти”; “Зачитам те, зачитай ме и ти”; “Не ме почиташ”; “Не ме чувстваш” и др.

Кюстендил
netinfo


“Насилието и дискриминацията могат да бъдат предотвратени още в зародиш. Начинът е да говорим за това, да предизвикаме дискусия, да си задаваме въпроси. Съчувствието, състраданието и диалога могат да спрат ескалацията на напрежението. Острите форми, домашното насилие, всички ги виждаме, но, ни убягват по- редките форми- вербалното насилие, насилието като мислене. Разчитаме, че ще повдигнем дебати в училище, на работното място”, коментира пред Дарик Ясен Николов. Той бе категоричен, че всяко насилие започна с желанието да бъдеш видян, защото българите често се виждаме изолирани.

“Преди 20- 40 години бе немислимо ученици да са агресивни към преподаватели, а сега е факт, дори във ВУЗ. Образованието става клиентелизъм. Учениците се третират като клиенти. Не се усещаме, как основни прослойки са жертви на дискриминация на арогантно поведение на работното място. Решението на проблемите е в диалога. Проблемът е в безразличието. Имаме висока толерантност към насилието, ако самите ние не усещаме болката”, заключи Ясен Николов.
 
Дарик- Кюстендил