Валери Жаблянов- Иван Ибришимов
Валери Жаблянов- Иван Ибришимов / netinfo
Водачът на листата на БСП За България Валери Жаблянов и вторият д- р Иван Ибришимов казаха на пресконференция днес- Пред Вас сме избраните за народни представители от БСП за 10 МИР- Кюстендил. По данни на БСП, 4- те мандата се разпределят: 2 за ГЕРБ и 2 за БСП, без остатъци, за да има изненади от ЦИК, при обявяването на официалните резултати.
 
БСП постига 4- ти по сила резултат за партията в страната, тук с нашата листа, отчете Жаблянов- 34, 9%. По- добри проценти БСП има в Ямбол, Видин и Враца.

“Изборният ни резултат е по- висок  от този за президента Румен Радев на първия тур на изборите в региона. Удовлетворени сме от подкрепата не само от структурите в областта, а и от един по- широк кръг избиратели. В Кюстендил губим с около 300 гласа, в Дупница, с около 1 600 и в Сапарева баня, с около 400, в останалите общини печелим”, отчете Валери Жаблянов.
Основните проблеми, които бяха очертани за Кюстендилски регион от БСП са спрялото икономическо развитие на региона, деиндустриализацията му, демографската катастрофа, ниските доходи.
“Ние с д- р Ибришимов ще работим за икономическото развитие на региона и за осигуряване поминък на населението. Тук ще разчитаме и на колегите от ГЕРБ. Те трябва честно да си признаят, в какво икономическо състояние е региона и с общи усилия, стъпка по стъпка да работим за икономическото му възстановяване. Необходимо е възстановяване на селското стопанство, пътната инфраструктура. Положението в селата е отчайващо”, коментира Валери Жаблянов. Той акцентира специално и на въгледобива в Бобов дол, и предприемането на спешни мерки за преструктуриране в дейността и уточняване взаимоотношенията между частния инвеститор и държавата.

Д- р Иван Ибришимов каза, че БСП са изпълнили целта си, да имат двама депутати от региона в Народното събрание.
“Високата избирателна активност води до намаляване тежестта на корпоративния вот, какъвто имаше и на тези избори. Имаше и административен натиск, особено в общините Дупница и Сапарева баня. Приоритетите ни ще бъдат преодоляване на голямата безработица в региона. Необходима е намеса на държавата за насърчаване на инвестициите и по- адекватна политика в здравеопазването, особено в малките населени места”, заяви д- р Ибришимов.
 
Валери Жаблянов бе категоричен, че БСП има сериозни различия с ГЕРБ и двете партии няма да управляват заедно. БСП ще бъде критична опозиция. За съжаление, това което чувам от Малта и ЕНП, говори за едно, ГЕРБ ще ни предложи по- много от същото.И рано или късно, промяната, за която БСП говори ще се случи”, заключи Жаблянов.
 
 
 
Дарик- Кюстендил