/ Дарик радио, Хасково
дело бунт Харманли
97075
дело бунт Харманли
  • дело бунт Харманли
Районен съд-Харманли не даде ход на делото за размириците в бежанския лагер през 2016 година. Срещу 21 афганистанци бяха повдигнати обвиненя за бунта, но днес в съда се явиха само 10 души. Всички те са задържани в бежанския център в Любимец. Не е ясно обаче къде са останалите 11 подсъдими.

И циничните бежанци от Харманли разбраха що е то българска прокуратура

Заради това и съдът изиска днес справки къде се намират останалите обвиняеми чужденци. По думите на десетимата явили се, останалите 11 отдавна са депортирани в Афганистан.   

дело, бент , Харманли
Дарик радио, Хасково

Пред съда днес подсъдимите за бунта заявиха, че не се чувстват виновни и искат делото да "върви". Те заявиха още, че са учудени защо са единствените обвиняеми при положение, че в бунта са участвали почти 2000 бежанци. 

След бунта в Харманли: 80% от мигрантите с рисков профил са изведени от страната

Размириците в лагера в Харманли се случиха на 24 ноември 2016 година. Тогава заради наложеното условие да не напускат лагера афганистанци настанени там вдигнаха бунт и потрошиха имущество за близо 85 000 лева. При размириците бяха ранени и бежанци и полицаи и жандармеристи. Случаите на ранените при размириците полицаи са в отделно производство. А делото ще продължи в съда в Харманли през месец юни.

Подробности в звуковия файл