Община Димитровград с 32-метров трикольор
Община Димитровград с 32-метров трикольор / Дарик радио-Хасково
1.5 млн. лв. необходими за укрепване на моста над р. Марица в Димитровград
93142
1.5 млн. лв. необходими за укрепване на моста над р. Марица в Димитровград
  • 1.5 млн. лв. необходими за укрепване на моста над р. Марица в Димитровград
35 докладни записки разгледа в днешното си заседание димитровградският общински съвет. Сесията води заместник-председателят Юлиян Семерджиев. 4 бяха извънредните докладни, като едната от тях, внесена от Мартин Колев за обезопасяване на детския парк в близост до ул. Иван Вазов, където преди седмица при пътен инцидент тежко пострада 8-годишно дете, не бе включена в дневния ред. Аргументът на кмета Иво Димов бе, че по този проблем администрацията вече работи. Пак Мартин Колев отправи питания за състоянието на мостовете над р. Марица в Димитровград и защо все още не са монтирани т. нар. легнали пътни полицаи. Два такива се поставят днес на ул. Вазов, макар и да не отговарят на новите изисквания, като мярката е временна, в отговор на подписката от живущи в района, посочи кметът Димов. Той поясни, че на по-късен етап ще бъде изпълнено искането им за легнал полицай на пешеходната пътека при кръстовището там.

В лошо състояние са мостовете над р. Марица, призна димитровградският кмет Иво Димов. Този на околовръстния път за Стара Загора е ангажимент на Областно пътно управление-Хасково, уточни той. Останалите два- старият към кв. Изгрев и този към кварталите Марийно, Вулкан и Черноконево, са част от общинската пътна мрежа. Най-тежко е състоянието на този към трите квартала, като миналата седмица внесох поредно писмо до Комисията по бедствия и аварии. 1.5 млн. лв. са необходими за укрепването и обезопасяването на съоръжението, съобщи кметът Иво Димов.  

Днес той отправи апел към съветниците и бизнеса в Димитровград да подкрепят кампанията на омбудсмана Мая Манолова „Великден за всеки“. Аз също ще се присъединя, като даря част от възнаграждението си, информира Иво Димов.

Димитровградските съветници днес приеха без дебати предложението основното училище в кв. Черноконево да бъде преобразувано в обединено и възпитаниците му в 10 клас да завършват първи гимназиален етап с придобиване на професионална квалификация.

С 5 щатни бройки бе увеличена числеността на общинското предприятие „Благоустрояване“, като бе гласува и промяна в правилника за работата му. Увеличението се налага предвид закупуването на нов багер, уточни Иво Димов.

Важно решение на сесията с днешна дата е Гише 6 от Центъра за работа с граждани на димитровградската администрация да бъде предоставен безвъзмездно на Агенцията по кадастъра. Това се налага след съдебната спогодба между общината и държавата за делба на бившия Партиен дом, където се помещаваше офисът на агенцията. Ако не предоставим подходящо помещение ще се наложи гражданите до пътуват до Хасково, мотивира предложението си кметът Иво Димов.

На финала на заседанието днес съветниците удължиха срока за музика в конкурса за химн на Димитровград. До момента е постъпило само едно предложение, като комисията по избора има информация, че от Съюза на композиторите работят, но не успели да се вместят в обявените срокове, уточни председателят Гроздан Грозев. Така срокът бе удължен до месец май, а избраните преди това текстове са три, на авторите Атанас Капралов, Петко Каневски и Милка Пиналска.