/ Регионален етнографски музей на открито „Етър“
Децата учиха за символиката на мартеницата и какво е значението на Баба Марта в родния фолклор
Българчета, живеещи със семействата си в Северна Ирландия, ще се закичат с мартеници от гайтан. Децата, които живеят със семействата си на островната държава, се включиха във видео урок, осъществен между училището им в град Арма и музей „Етър“, съобщиха от музея.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

Екскурзоводът Елена Минковска разказа на децата как се произвежда гайтан, за какво се използва в миналото и какво е приложението му в съвременността. Малките българчета учиха за символиката на мартеницата и какво е значението на Баба Марта в родния фолклор. 

Българчета, живеещи в Северна Ирландия, направиха виртуално посещение на музей „Етър” (СНИМКИ)

През лятото на 2019 година преподавателката от училището в град Арма Валентина Стефанова взема гайтан от Дюкяна в музей „Етър“ и го отнася в Северна Ирландия.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

През февруари там се провеждат специализирани ателиета, а благодарение на възможностите на интернет се осъществява и директна връзка със специалисти от българския музей на открито.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

Това е третото виртуално посещение, което деца от българското училище в град Арма, Северна Ирландия, правят на музей „Етър“. Другите две са осъществени през есента и зимата на 2019 година.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

При първата среща с екипа на музея, малките българчета имат възможност да видят водните съоръжения, къщите и работещите майстори. За второто виртуално посещение е организирана работилница за украса на сурвакница.