Все повече двойки търсят ин витро кабинета в Добрич
Все повече двойки търсят ин витро кабинета в Добрич / Дарик Добрич
Все повече двойки търсят ин витро кабинета в Добрич
33615
Все повече двойки търсят ин витро кабинета в Добрич
  • Все повече двойки търсят ин витро кабинета в Добрич

46 двойки от Добрич са потърсили помощ в разкрития преди 6 месеца в ДКЦ-2 Консултативен кабинет по ин витро и репродуктивни проблеми. 16 от пациентките вече са одобрени по програмата на Националния фонд за асистирана репродукция. На този етап 4 от тях са бременни, а в края на миналата година е имало едно успешно раждане на три ин витро бебета. Повечето от жените, потърсили помощ в кабинета са на възраст над 30 години, единици са пациентките над 40 години. Около 30-35 % е средната успеваемост при ин витро процедурите.

Данните съобщи д-р Маргарита Монастирска - медицински директор на ин витро клиника „Олимед-Варна", с която кабинетът в Добрич работи по съвместна програма. За шестте месеца работа на този кабинет се отчита двукратно увеличение на записването на гражадани от Добрич и региона по националната ин витро програма.

Фондът финансира до три ин-витро процедури като за всяка от тях се осигуряват до 5 хиляди лева. Според диагнозата на двамата партньори обаче се налагат допълнителни изследвания, които се правят преди започването на основното лечение и те се заплащат от пациента, отбеляза д-р Монастирска. По думите й при всички случаи тези суми са значително по-малки от основната, финансирана от фонда.

Добре е да има ограничение на възрастта, при която жените да бъдат подлагани на безплатни процедури ин витро, смята д-р Монастирска. По думите й обаче тази възраст трябва да е 45 години, а не 43, както е според сега действащата наредба.

В прикачения файл можете да чуете интервю с д-р Монастирска.