ОУ "Йордан Йовков"
ОУ "Йордан Йовков" / Дарик Добрич
В него се предлага професионално обучение в сферата на туризма
Основно училище „Йордан Йовков” се преобразува в Обединено училище „Йордан Йовков”. За това даде съгласие Общински съвет Добрич. Промяната се налага заради спецификата на учебното заведения и новия Закон за училищно образование, в който вече гимназиалният етап се дели на първи /VIII-X клас/ и втори /XI-XII клас/. Законът регламентира създаването на нова институция – обединено училище, в което има паралелки от I до X клас и се осигурява профилирана или професионална подготовка, като учениците придобиват първа степен на професионална квалификация или квалификация по част от професия.
 
В Добрич няма друго основно училище освен „Йордан Йовков“, което да предлага такава подготовка. В момента там се обучават 223 ученици предимно от уязвими групи и поради това за ръководството е приоритет осигуряване на условия за по-успешна социализация и интеграция на децата от ромската етническа общност. И досега ОУ „Йордан Йовков“ е осигурявало обучение за придобиване на първа степен на професионална квалификация за „работник в заведенията за хранене и развлечения“ и специалност „работник в производството на кулинарни изделия“ - с прием след завършен седми клас. През последните години над 116 ученици са получили професионална подготовка в областта на туризма.
 
Искането за преобразуване на ОУ „Йордан Йовков“ в обединено е внесено в Общината от директора Живко Жечев. В него той посочва, че училището разполага с необходимата материално-техническа база и педагогически специалисти с необходимата квалификация. Освен това в училището няма маломерни паралелки в прогимназиален етап на образование, няма слети паралелки, учи се на едносменен режим и са осигурени условия за целодневна организация в начален етап.
 
Директорът посочва още, че преобразуването на ОУ „Йордан Йовков“ в обединено ще се отрази положително за по-пълно обхващане на деца и ученици от ромската етническа общност, застрашени от отпадане от образователната система, като те ще могат да продължат обучението си на същото място и след това ще се реализират на пазара на труда по-лесно. Ще се запази материалната база и педагогическия персонал. Предвижда се развитие на партньорските отношения с Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов” - за допълнителна мотивация на учениците, получили първа степен на професионална квалификация, да продължат образованието си във втори гимназиален етап и завършат средно образование.