Поскъпването на хляба няма да е шоково
Поскъпването на хляба няма да е шоково / Thinkstock/Getty Images
Очаква се цената на козунаците преди Великден да се запази като миналогодишната
Няма да има голямо поскъпване на хляба, произвеждан от малките и средни пекари, заради скока в цената на природния газ, прогнозира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов.

Очаква се от 1 април газът да поскъпне с около 30%. „В региона на газ работят една част от големите производители, а повечето от малките и средните ползват друга енергия, така че шоков скок в цената на хляба няма да има. Той може да поскъпне с 5-8%”, заяви Няголов.  

В момента на дребно 1 килограм от най-масовия хляб струва  1.15 –1.20 лв. , а самун от 700 гр. - средно 80-90 ст. при различните производители. Поскъпването ще е с 5-7 ст. Освен това от началото на март се наблюдава и леко покачване на цената на брашното. Такова е имало и в началото на годината, в съотстветствие с покачването на цената на пшеницата. Така в момента тон обикновено брашно се търгува по 640-650 лв., при 600-605 лв. около 1 януари. Специалните брашна пък достигат до около 900 лв./кг.

Производители, които не ползват газ, може и въобще да не вдигнат цената на хляба, ако не скочат основни суровини – брашно, мая и др., каза още Няголов. Неговото производство в Генерал Тошево е на ел.енергия и той  може би няма да вдигне цените на този етап.

Цената на козунаците окол Великден няма да е по-различна от миналогодишната – 4 лв. за килограм за обикновените  и до 6-8 лв. за луксозните, в зависимост от пълнежа. Тук обаче се наблюдава нещо друго. Миналата година в Добричко е имало масирани доставки от различни краища на страната – Русе, Видин, Сливен, Стара Загора и др., на цени 3 и под 3 лева, които подбиват цените на местните пекари. „Друг е въпросът колко е качествен този козунак, но ние, българите, първо гледаме цената, а после качеството”, коментира Няголов.

„Едва ли ще има ръст на сивия сектор в бранша. При нас той е много малък – 2-3%, нещата отдавна бяха регламентирани”, заяви Тошко Няголов.

Енчо Малев  - собственик на „Добруджански хляб”, където изцяло се използва природен газ, коментира, че няма как разликата да се компенсира без увеличение на цената на хляба, но към момента не се ангажира с процент. Според него сивият сектор ще се разшири. „Цената няма да се вдига, ако се направи диференцирана ставка по ДДС за хлебопроизводителите около 10%. В момента България е единствената страна в ЕС с 20% ДДС върху производството на хляб.  В другите държави-членки е 7-9%”, посочи Малев.