Гората е живот е слоганът на тазгодишната Седмица на гората.
Гората е живот е слоганът на тазгодишната Седмица на гората. / DarikNews.bg, архив
Ученици от три училища ще мерят сили в състезание "Лесовъд за един ден"
„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 г. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.

В различните събития, част от Седмицата на гората ще се включат структурите на шестте държавни горски предприятия, Изпълнителна агенция по горите, както и природните паркове. Символичен старт на кампанията ще бъде даден още на 1 април, когато ще се проведе инициативата „Лесовъд за един ден“. В нея горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата. На децата се предоставя възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

В Добрич инициативата ще се проведе от 10:30 ч. в двора на ОУ „Панайот Волов”. Участниците от училището, както и от други две учебни заведения в града - СУ „Любен Каравелов” и СУ „Димитър Талев”, ще премерят сили в атрактивно състезание. В надпреварата децата ще покажа знания за природата и лесовъдските умения, които са придобили. Организаторите – ДГС „Добрич”, са подготвили за всички ученици много подаръци и изненади.  

По традиция в рамките на Седмицата на гората ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“. Миналата година най-високото отличие в лесовъдската колегия получи инж. Жельо Марев.

Седмицата на гората се чества от 1925 г. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица. След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.