Показват ценни църковни реликви в Бургас
Показват ценни църковни реликви в Бургас / netinfo
По инициатива на Община Бургас в седмицата преди Великден едни от най-ценните църковни реликви, които нашите предци са използвали в богослужението, ще бъдат показани в Културен център "Морско казино". Те ще са част от изложбата "Християнският ритуал - тайнства и послания", която ще отвори врати на 10 април в зала "Георги Баев". Експозицията ще бъде открита в 18:00 часа с изпълнения на храмовия хор при църквата "Йоан Рилски" с диригент Красимира Костова. Изложбата ще остане в Бургас до 10 май и всеки може да я посети безплатно. 

Колекцията е предоставена от фондовете на РИМ - Велико Търново и съдържа десетки предмети, с които са си служили свещениците от периода преди Освобождението и първите десетилетия на 20-ти век. Някои от експонатите са били част от интериора на храмовете, в които българите не само са отправяли молитви, а са търсили убежище при нападение. 

Много от предметите, използвани като утвар, притежават висока художествена стойност. Изработени са от скъпи метали и са украсени с релефна украса и инкрустирани камъни. Като цяло включените в изложбата експонати датират от ХVIII, XIX и началото на ХХ в. В нея могат да се видят изключително редките икони - таблетки.