Кметът на Несебър с приз от СБУ за най-добър социален партньор за 2016
Кметът на Несебър с приз от СБУ за най-добър социален партньор за 2016 / netinfo
Кметът на Несебър Николай Димитров получи признание за най-добър социален партньор за 2016 година от Синдиката на българските учители. Наградата в знак на признателност му бе донесена по поръчение на председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева от Тодорка Желязкова, директор на СУ „Любен Каравелов“  и зам.-председател на Съюза на работодателите в средното образование в РБ,  и председателят на Общинската организация на Съюза на българските учители Панайот Симеонов.  Градоначалникът бе удостоен с  приза „Най-добър социален партньор за 2016 г. - кмет” за висок принос в развитието на социалното сътрудничество със Синдиката на българските учители.
Кметът Николай Димитров е номиниран за отличието от Общинската организация на Съюза на българските учители за принос в развитието на образованието в община Несебър. Обоснованието за номинацията е реализиран проект през 2016 година и предстоящ проект за изпълнение в сферата на образованието. Миналата година се подобри материално-техническата база на  СУ „Любен Каравелов“ като бе открита пристройка с нови класни стаи за целодневно обучение, изпълнена успешно с пари от общинския бюджет.  Предстои и да бъде проектирана сграда, която ще е филиал на СУ „Любен Каравелов“, с което още ще се разшири материалната база на местното училище. Проектирането на този обект е необходимо, тъй като от 2020 година обучението на учениците в страната трябва да се извършва в една, първа, смяна.
Призът от СБУ е поредната награда, която кметът на Несебър Николай Димитров получава заради приоритетната социална политика, която общината реализира. През 2010 г.градоначалникът бе удостоен с националния приз „Мениджър социални услуги-2009” от Националното сдружение на организациите за социални услуги, Фондация „Човешки ресурси в България и евроинтеграцията”, сп. „Човешки ресурси”, с партньорството на Агенция за социално подпомагане и с подкрепата на „Персонал Консулт – Г. Попов” ЕТ. През 2014 г. община Несебър спечели специалния приз „Най-бързо растящ град", определен по положителен естествен и механичен прираст, коефициент на раждаемост и брой сключени бракове. Той бе част от инициативата на в. „24 часа“ и „Дарик радио“ , наречена  “Най-добрият град за живеене у нас”. В началото на 2015 г. кметът на Несебър получи приз за „Активна социално отговорна местна политика” от Националния алианс за социална отговорност, представител за България на EASPD. Признанието е заради въведените още от 2007 г. редица инициативи по отношение на грижите, които Несебър полага за задържане на младите хора, подкрепата за по-добър живот на гражданите от третата възраст и хората в неравностойно положение, включително като отпуска еднократна помощ в размер на 2000 лв. за всяко новородено дете, което е една от предпоставките за положителния прираст на населението. Взет е под внимание и фактът, че общината отделя солидни средства от собствения си бюджет за образование, помощи за ин витро процедури, поддържане на политиката за финансиране на читалищата, разкриване на мрежа от социални услуги, отговарящи на установените потребности на населението, като заделените средства от общинския бюджет са в двукратен размер на държавното финансиране за общината в тази област.