СалихБуковян играл двойна игра в изборния ден, твърди зам.-председател на СИК
СалихБуковян играл двойна игра в изборния ден, твърди зам.-председател на СИК / Снимка: Маргарита Петкова
Общинският съветник Салих Буковян е играл двойна роля по време на изборите в родното си село Брезница, съобщи Красимир Стоянов, който в изборния ден на 26 март е бил заместник-председател на една от секционните избирателни комисии в едно от най-големите села в Гоцеделчевско.

Салих Буковян се явил като придружител на възрастна жена от селото и помогнал тя да гласува. По-късно Буковян дошъл с мъж, който обяснил, че му е трудно да се справи с гласуването, разказа заместник председателят на СИК – Стоянов.

„Мъжът беше с бастун, но не изглеждаше да има затруднения нито с движението, нито със зрението", продължава той. Самият Буковян влязъл с него в тъмната стаичка и излязъл с плика в ръка, за което е заснет видеоклип с телефона на Стоянов. С решение на СИК тази бюлетина бил анулирана, а след малко мъжът се върнал и гласувал без придружител.

След забележка от страна на избирателната комисия, в която било потърсено съдействие от дежурния полицай, станало ясно, че в съседната секция Салих Буковян бил регистриран и като застъпник. Протоколът с резултатите от изборите, заместник-председателят Красимир Стоянов е подписал с особено мнение заради нарушенията на Салих Буковян, който се е подписвал едновременно като придружител и застъпник в две различни секции за изборния ден. Днес е изпратена и жалбата до РИК, която да вземе по решение по случая.

„Ако жалбата по случая стигне до нас, ще я разгледаме на заседанието ни утре (четвъртък). Особеното мнение към протокола от изборите вече е в ЦИК и ако от там преценят ще ни го върнат обратно“ – така обясни действията по този казус от изборния ден председателят на РИК – Благоевград Мартин Бусаров.