Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Документите за екстрадицията му са вече в ОАЕ, каза Иван Гешев
Документите за екстрадицията на Васил Божков вече са в ОАЕ "и оттук-нататък топката е при тях", съобщи пред медиите в Благоевград главният прокурор Иван Гешев.

Главният секретар на Вътрешното министерство Ивайло Иванов пък е разпоредил пълна проверка на звеното в МВР, което е изнесло и предало незаконно на Васил Божков оригинален документ за негова криминална регистрация отпреди 1989 г. Бланката е проверена и се е оказало, че е оригинал. Тя беше намерена в касата на хазартния бос при вчерашната акция в офисите му.

Откриха множество антики в кутии от пури и бонбони в офиса на Божков (СНИМКИ)

"Получих разпореждане от спецпрокуратурата. Разпоредил съм спешна проверка до края на деня. Би трябвало да има две оригинални бланки - едната е в СДВР и е потвърдено, а другата не е открита и вероятно е същата. Нейното място не е в касата, а във въпросното звено на МВР. Ще назнача по-подробна проверка", заяви пред журналисти Ивайло Иванов.
 

Ивайло Иванов
БГНЕС

Откриха оръжие в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

"Това е оригинален документ за крими регистрация преди 89 г.", потвърди и главният прокурор Иван Гешев, който заедно с Иванов се срещна с местната власт и с окръжния прокурор на Благоевград в рамките на акцията срещу престъпността в региона. Това е бланка за крими регистрация, лицето е осъдено два пъти и след това си е прибрало в касата оригинален документ като артефакт. То си е помислило, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей", коментира Иван Гешев.

По повод обвинения от някои медии срещу прокуратурата за акциите с изземването на културните ценности от офисите на Божков, главният прокурор коментира, че това е пропаганда.

"И това е нормално - хората си защитават нещата, които са си закупили вероятно от иманяри и си складират по офисите. И си ги защитават с една пропагандна кампания", добави Гешев.