Обмислят праг на същественост на разходите по ОП Конкурентоспособност
Обмислят праг на същественост на разходите по ОП Конкурентоспособност / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обмислят определянето на праг на същественост при разходите по проекти от ОП Конкурентоспособност, съобщи ресорният министър Делян Добрев. По думите му – под този праг, който все още не е определен, служители на по-ниско ниво ще могат да решават дали разходите, направени от дадена фирма, могат да бъдат признати по проекта, който тя е спечелила и следователно възстановени. За по-големите суми ще е нужен подписът на ръководителя на единното звено по оперативната програма.

„Главният директор на дирекцията ми каза, че миналата седмица посред нощ в края на работния ден е верифицирал разход от 200 евро на определена компания, като този разход от 200 евро е изхабил в администрацията редица човекодни, за да мине през всички отдели и цялата съгласувателна процедура и накрая тези 200 евро да бъдат подписани от главния директор. Със сигурност държавата е загубила поне 1000 евро в човекодни работа, за да верифицира разход от 200 евро. Мислим в посока праг на същественост, с който да позволим на регионалните звена да верифицират такива минимални разходи, за да може администрацията в София да се концентрира върху по-важните въпроси", каза Добрев.

Делян Добрев съобщи, че по схемата за иновациите по ОП Конкурентоспособност няма голям интерес. В момента се обмисля промяна на критериите за кандидатстване, за да се стимулира интересът на фирмите. Възможно е и част от ресурса по по-непопулярните мерки в програмата да бъде преместен към тези, към които има най-голям интерес. Това са мерките за техническа модернизация и за въвеждане на модерни системи за управление.