Любо Къдравия излиза от ареста срещу 20 000 лева гаранция
Любо Къдравия излиза от ареста срещу 20 000 лева гаранция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Любомир Илиев-Къдравия излиза от ареста срещу 20 000 лева парична гаранция, реши Софийският градски съд. Той е обвинен за подготовката на убийствата на Христо Върбанов-Папата, лидера на Евророма Цветелин Кънчев и прокурора Олег Янев. Решението на съда е окончателно, но беше подписано с особено мнение от един от членовете на състава - Александра Йорданова.

След като беше задържан, стана ясно, че Любо Къдравия наел грузинец, за да извърши  убийството на Христо Върбанов-Папата. Къдравия предложил 100 000 евро за живота на Папата. Парите трябвало да вземе Константин Копреашвили, който обаче впоследствие се отказал от поръчката и сам отишъл при Папата. Дал му снимка, която получил от Къдравия. Разказал му как имало срещи в град Левски и в София. Къдравия обещал на Копреашвили още стотици хиляди евро, за да извърши и други убийства, ако се обаче се справи с Папата.

Мотивът Папата да бъде поръчан е стар конфликт между него и Къдравия, който тлеел от 2003 г., става ясно от материалите на обвинението. Тогава беше направен опит да бъде взривен впоследствие убитият Тано Танов - братовчед на Папата.