Зърнопроизводителите излизат на протест в понеделник
Зърнопроизводителите излизат на протест в понеделник / Дарик Добрич - архив

Зърнопроизводителите от Добричка област започват протести срещу непоследователната политика на държавата в сектор селско стопанство, съобщи за Дарик Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Протестите ще стартират в понеделник, 28.11. от 11.00 часа на околовръстен път Добрич до КПП на кръговото за с.Кардам и на пътя Балчик – Каварна преди разклона за с.Топола. Ще бъде изкарана и селскостопанска техника, но пътищата няма да се блокират, каза още Жекова.

Зърнопроизводителите настояват държавата да преосмисли отношението си към тях, а управляващите да спазват подписаните споразумения. В началото на есента след активен диалог с правителството, бе подписана обща финансова рамка за отрасъла селско стопанство в размер на 570 млн.лв, които да бъдат изплатени като национални доплащания. Веднага след изборите обаче стана ясно, че сумата ще бъде 340 млн.лева, като намалението е за сметка на националното доплащане към единното плащане на площ. Така вместо 10 лева за единица площ, земеделците трябва да получат по около 3 лв.

„Не става дума за няколко лева, които ще бъдат орязани, а за принципното отношение на държавата към сектора. Земеделците сме сред най-големите данъкоплатци и инвеститори в България и трябва да можем правилно да планираме бизнеса си и да калкулираме разходите и приходите си, а това е много трудно, когато държавата не е последователна в решенията си спрямо нас”, коментира Радостина Жекова.

Зърнопроизводителите настояват още земите от Държавния поземлен фонд да не бъдат продавани и отдавани на чуждестранни инвеститори. Те се обявяват и против проучванията за добив на шистов газ в България.

Протестите остават безсрочни и ще зависят от желанието на управляващите за диалог, подчерта Жекова. Очаква се в стачката освен зърнопроизводители да се включат и животновъди от цялата страна.