„№1” взе „Златната роза”
„№1” взе „Златната роза” / netinfo

Дебютният пълнометражен игрален филм на режисьора Атанас Христосков „№1” спечели голямата награда „Златна роза” на 30-ото издание на фестивала на българското игрално кино във Варна, съобщиха организаторите. Накратко, филмът разказва за кървавата вражда между две софийски училища, поместени в обща сграда, както и за невъзможността да се излезе от този капан с достойнство.

Председателят на журито проф. Боян Биолчев заяви, че решението е взето с консенсус и поясни, че наградата се дава за кинематографично отстояното послание за разрушителната стихия на насилието, което не решава, а задълбочава проблемите, за чувствителност и художествена наблюдателност към оформящите се у нас „духовни” гета.

На въпрос от залата режисьорът Стефан Командарев, член на журито, отговори, че не само актуалността на социалната проблематика е довела колегите му до това решение, но и всички останали достойнства на филма, свързани с драматургията, кинематографичното изображение, актьорското присъствие. Затова неслучайно и наградата за най-добър актьор бе присъдена на Филип Аврамов, който освен в „Кецове” играе и в „№1” (учителя по литература).

За умелото сливане на изображение и подтекст в единна филмова експресия голямата награда „Златна роза” за най-добър късометражен филм пък отиде за „Демони” на Александър Екимов.

Най-много отличия от 30-ото издание на „Златна роза” във Варна обаче събра „Love.net”: за най-добър сценарий на Нели Димитрова, Матей Константинов и Илиян Джевелеков, за най-добра актриса - Лилия Марвиля, и за дебют в лицето на режисьора Илиян Джевелеков.

Специална награда от Националния филмов център за изключителния му принос и актьорско присъствие получи Борис Луканов, който играе една от главните роли в „Свещена светлина”. Наградата на публиката пък отиде за „Операция „Шменти капели” на режисьора и сценарист Владислав Карамфилов – Въргала.

Официалното закриване на 30-ата „Златна роза” е тази вечер от 19 часа с връчване на наградите и прожекция на двата филма, получили голямата награда.