Показват уникални гоблени в Казанлък
Показват уникални гоблени в Казанлък / Д.Бобева

За първи път от десетилетие Казанлъшката Художествена галерия домакинства уникална изложба на български текстил и гоблени, от периода на апогея им в края на 20-ти век. Изложените експонати са от фонда на Ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов", която заедно с Казанлъшката и Сдружение „Арт линия" правят достъпна тъканата и везана красота за казанлъчани. Изложбата е част от проявите за празниците на Чудомир.

Близо 30-сет са изложените гоблени и стенни килими и пана, които гостите и гражданите на Казанлък могат да видят до края на април. Сред тях са творби на един от най- популярните български творци на художествен текстил и създател на специалността „текстил" в Художествената академия в София през 1959 година Марин Върбанов. Именно негов стенен гоблен дава името и на казанлъшката експозиция-
„Вратата на Орфей".


Върбанов е основател на школата за съвременен текстил в България. Създава такава и в Китай, а негови творби са показвани в Палата „Гранд Пале" и Международния център по изкуствата в Париж, Пекин, Москва, Калифорния и други. Самият Върбанов преподава и работи в Париж, Сидни и Ню Йорк.
Лиляна Найденова, Петко Петков, Елисавета Иконописова, Мара Йосифова, Здравко Мавродиев, Мария Кочопулос, проф. Владимир Овчаров, Елена Терзиева, Радостина Колева, Лиляна Чаушева, Милена Димитрова са останалите творци , които показват свои гоблени в изложбата. Казанлъшкото присъствие е в лицето на Пенка Боянова и Боян Боянов.
Експозицията е отворена за безплатни посещения до края на април.