От понеделник изплащат субсидиите за директните плащания на площ
От понеделник изплащат субсидиите за директните плащания на площ / Дарик Шумен
От понеделник изплащат субсидиите за директните плащания на площ
39362
От понеделник изплащат субсидиите за директните плащания на площ
  • От понеделник изплащат субсидиите за директните плащания на площ

От понеделник Фонд „Земеделие" започва изплащането на субсидии по линия на директните плащания на площ за кампания 2010 - съобщи в Шумен Светослав Симеонов, директор на фонда. Средствата за всичките 90 000 бенефициенти ще бъдат разплатени на 2 или 3 транша. Една от причините за това е, че онези земеделски производители, които искат да получат доплащанията си, трябваше да са погасили задълженията си към държавата, което беше нужно да се случи до края на февруари.

По думите на Симеонов все още има неразплатили се земеделци, които няма да успеят да получат средства в рамките на първия транш, той обаче не успя да посочи колко точно са те. На онези, които платят дълговете си към държавата, ще бъде даден шанс да получат полагащите им се субсидии по-късно. Чрез тези плащания в земеделието ще влязат близо 1 млрд. лв.

За декар обработваема площ в България един земеделец получава 28 лв., във Франция тази сума възлиза на 300 лв. У нас 18 лв. от осигурената субсидия са по линия на ЕС, а останалите 10 лв. - от държавните доплащания. Желанието ни е максимално бързо парите да стигнат до хората - допълни директорът.