МФ: Винаги сме спазвали еднакъв принцип за разпределение на партийните субсидии
МФ: Винаги сме спазвали еднакъв принцип за разпределение на партийните субсидии / снимка: Sofia Photo Agency, архив

 

 

 

Принципът на разпределение на държавните субсидии за политическите партии не се е променял от предишното правителство. Това заяви говорителят на финансовото министерство Бетина Жотева на извънреден брифинг в отговор на обвиненията от партия „Ред, законност и справедливост”, че част от нейните субсидии са отишли в хазната на ГЕРБ. Жотева показа документи, според които още финансовият министър от предишното правителство Пламен Орешарски е потърсил становището на правната комисия в парламента за разпределението на партийните субсидии, когато депутат напусне политическата сила, от която е влязъл в Народното събрание. Становището е изискано вследствие на питане от лидера на РЗС Яне Янев. Ето какъв писмен отговор е дал тогавашният шеф на правната комисия Янаки Стоилов, според документите, представени от Жотева.

„Тълкуванието на шефа на правната комисия в парламента е, че всяко напускане на парламентарна група от страна на народен представител ще доведе до пропорционално намаляване на размера на субсидията за тази парламентарно представена политическа партия. От момента на напускането на парламентарната група и на декларирането на принадлежност към друга политическа партия занапред субсидията се намалява или запазва за напуснатата политическа партия и се увеличава за политическата партия, към която независимият народен представител е декларирал принадлежност“, обясни тя.

Жотева бе категорична, че този принцип е спазен при разпределението на политическите партии през 2009-а, 2010-а и 2011 година. Тя подчерта, че при първото си питане към финансовото министерство Яне Янев е защитавал позицията, че „субсидията следва депутатите”, а при питането си от тази година, че „субсидиите остават в партията”. Въпреки че обвиненията са пряко към финансовия министър Симеон Дянков, брифингът бе свикан в негово отсъствие. Дянков е на посещение в Турция.