2-годишно дете почина след пневмония
2-годишно дете почина след пневмония / sxc.hu

Момиче на две години и половина почина след тежка двустранна пневмония, съпътствана от сърдечна недостатъчност, в Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив.

Детето е прието в изключително тежко състояние от болницата в Сливен, където преди това е лекувано, съобщи директорът на пловдивското лечебно заведение доц. Карен Джамбазов.

Първоначално е настанено в Клиниката по детски и генетични заболявания, а след обстоен преглед лекарите установили, че страда и от сърдечна недостатъчност. Тогава момиченцето е преместено в Детска хирургия.

„Проблемът е бил в тежкото състояние на детето и голямото количество гной в белия дроб", коментира доц. Джамбазов.

По думите му медиците са направили всичко възможно, за да спасят живота на детето. То е претърпяло операция, чрез която е изтеглено голямо количество гной от гръдната кухина.

После е поставен апарат за аспирация, защото капацитетът на белите дробове на малката пациентка е бил около 30%.

От болницата съобщиха, че за няколкочасовия си престой в отделението на 2-годишното дете са били направени всички задължителни медицински прегледи, изследвания и процедури, предвид критичното му състояние.

„За съжаление фаталният край, вследствие и на получените усложнения от двустранната пневмония, е бил неизбежен.", категорични са от лечебното заведение.