Паметна плоча за Енинския Апостол
Паметна плоча за Енинския Апостол / netinfo

С празнична литургия и юбилейно слово в двора на Енинския параклис „Света Параскева" ще се открие паметен знак , посветен на 50-та годишнина от откриването на Енинския Апостол в двора на храма. Тържеството е насрочено за понеделник-20-ти декември от 9, 00 часа. Негови организатори са Църковното настоятелство при храм „Света Параскева", основното училище в Енина, както и местното читалище „Братство"-1869 година.


Енинският Апостол е датиран от 11-ти век и на практика е най- старата книга на старобългарски език, откривана в България.
Предполага се, че Енинският Апостол е част от изборен апостол, съдържал вероятно 26-27 тетради, около 220 листа, от които са запазени само 39 листа и части от листове. Съдържа апостолските четива за времето от 35-та неделя след Петдесетница до Великата събота и от 1 септември до 3 октомври.


Ръкописът е открит случайно през 1960-та година от майстори, ремонтирали храма „Света Параскева" в Енина. Те предават силно повредения ръкопис , от който не е запазен нито един цялостен лист, на местна учителка, която от своя страна го занася в Института за български език при БАН. Ръкописът в Апостола е създаден по тогавашния образец- без да се делят думите една от друга, с наклонени надясно букви.
Днес ръкописът се съхранява в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" в София.