Доцент Константа Тимчева е лекар на 2010 година
Доцент Константа Тимчева е лекар на 2010 година / Личен архив

Доцент Константа Тимчева е носител на титлата  лекар на 2010 -та година. Тя е майка на лидера на ГЕРБ- Сапарева баня Росен Тимчев.

Родена и израснала в Сапарева баня Завършва медицина в МА-София /1976/, специалност вътрешни болести /1987/, защитава дисертация в Санкт Петербург  /1982/. Доцент от 1997 г., европейски сертификат по Онкология /2001/. Автор на множество научни публикации и главен изследовател на клинични проучвания. Лекар в Общинската болница на гр. Дупница /1982-1984/ Доц. Тимчева започва успешната си кариера именно от Дупнишката болница. Лекар е в Националната онкологична болница-София /от 1985/. Доцент Тимчева е началник на клиниката по Химиотерапия в Специализираната болница за активно лечение по онкология /от 2001/, национален консултант по Медицинска онкология, консултант в Международния институт по онкология. Представител е на България в Европейската асоциация по онкология, член на Европейската асоциация за изследване на рака и на Балканския онкологичен съюз и носител на специална награда на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. През 2010 г. доц. Тимчева е номинирана и за престижната награда Човек на годината на Българския хелзински комитет.

Въпреки че доц. Тимчева е един от най-добрите специалисти, през 2008 г. беше направен  необоснован опит  за закриване на Клиниката по химиотерапия. Пациентите обаче застанаха твърдо зад лекуващия си лекар и доц. Тимчева и сега продължава да работи в болницата като ръководител на клиниката.