ИЛВ Плевен представи нови сортове грозде
ИЛВ Плевен представи нови сортове грозде / снимка: Дарик Плевен
ИЛВ Плевен представи нови сортове грозде
32160
ИЛВ Плевен представи нови сортове грозде
  • ИЛВ Плевен представи нови сортове грозде

Семинар, посветен на десертното гроздопроизводство в България, се проведе днес в Института по лозарство и винарство в Плевен. По време на инициативата бяха представени материали, касаещи химичната и морфологична характеристика на десертните и винените сортове. Това разказа доц. Виолета Димитрова, директор на научния институт.

Семинарът беше съпътстван и от изложба на различни сортове грозде, някои от които са селекция на института. Девет нови сорта и клонове лози са сертифицирани само преди два месеца, обясни още доц. Димитрова. Това е новият научен продукт, който ще бъде предоставен на практиката на лозарите, допълни тя. В изложбата бяха включени 23 десертни и 5 винени сорта грозде, повечето селектирани в плевенския институт. През тази година ИЛВ Плевен е утвърдил шест нови сорта, които са включени в сортовата листа на страната. Една част от тях са с повишена студоустойчивост и устойчивост на мана. Сред тях са Плевенски фаворит, Гарант, Милана и други.

За да се стигне до сертифицирането на един нов сорт грозде, са необходими 20-30 години, поясни Мирослав Иванов, който завежда отдела по "Сортове и сортоподдържане" към института. През това време се изпитва сорта, за да се докаже, че той превъзхожда всичко, което го има до момента като селекция и чак тогава може да бъде утвърден, уточни той. Подробности чуйте от него в звуковия файл ...