Помощ за Гого от Тоника и със sms
Помощ за Гого от Тоника и със sms / netinfo
Десетки музиканти в помощ на Гого от Тоника
27786
Десетки музиканти в помощ на Гого от Тоника
  • Десетки музиканти в помощ на Гого от Тоника

Музикалната гилдия се обедини в помощ на своя колега Георги Найденов-Гого от Фамилия "Тоника", за който се разбра, че страда от рядка болест, за лечението на която са необходими 50 000 лева. За да се опитат да съберат част от сумата едни от най-популярните ни изпълнители ще се включат в благотворителен концерт в зала 1 на Националния дворец на културата на 26 април. Участието си в него досега са потвърдили Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, дует Ритон. Директорът на НДК Христо Друмев им е обещал да предостави залата за събитието безвъзмездно.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък се срещна с музикантите Стефан Димитров и Михаил Белчев, за да помислят заедно как могат да помогнат на Гого от "Тоника". 

Изпълнителят сам призна, че е болен и че се нуждае от помощ. Написа писмо до приятелите си, чрез което им съобщи, че болестта му е с неизяснен произход и фатален край. Единствената възможност за спасение е на певеца да бъдат присадени стволови клетки. Клиника в Москва вече е дала съгласието си за тази интервенция, която струва 50 000 лева - сума непосилна за семейството на Гого.
 
Михаил Белчев: Той си е дал живота за музиката и ние сме длъжни по някакъв начин да се опитаме да спасим неговия живот.

Стефан Димитров: Дай Боже, да помогнем. Просто ние трябва да направим това, което е по силите ни, пък оттам нататък Господ ще решава всичко. В крайна сметка тези пари, които са му необходими, едва ли са толкова много. Като си представи човек, че има хора, за които една дрънкулка на ръката им или една ламарина, която стои долу на улицата, струва много повече... Да не говорим за това, което сега се установява - този откраднал толкова, онзи откраднал еди-колко си милиона. Тези цифри стоят безбожно в сравнение с това, което е необходимо на един човек, за да съществува. 

Вежди Рашидов: На Гого му трябват 50 000 лева. За разлика от тези хонорари, които някои хора получават от по 1,5 млн. лв., тук говорим за един велик българин, за чийто живот ни трябва една малка сума.

Вежди Рашидов обеща и Министерство на културата да дари определена сума за лечението на Гого от "Тоника". Съобщи още и, че към ведомството ще бъде създаден специален фонд, в който ще се събират пари за подобни случаи. 

Вежди Рашидов: Аз смятам, че нищо не коства на българските артисти, на българските художници, писатели, издателства и въобще хора, които се занимават с култура, по 1% да отчисляваме от труда си за един такъв фонд. Така ще имаме за черни дни, за да си помогнем в един тежък момент.

Колеги на Гого от родния му град също ще се опитат да помогнат с каквото могат чрез благотворителен концерт на 20 април в Операта в Бургас. Поппевицата Кристина Димитрова и изпълнителката на народни песни Жечка Сланинкова са сред музикантите, които са потвърдили участието си.

През следващата седмица общинският съвет в Бургас предстои да гласува за лечението на Гого да бъдат отпуснати 25 000 лв.

Ако искате да помогнете и вие, банковата сметка, открита на името на Георги Найденов-Гого, е BG73 UNCR 7630 1059 6950 20.

Средства вече могат да се набират и чрез изпращане на sms на номер 17 777 и за трите мобилни оператора. Текстът, който трябва да се изпише е DMSGogo. Така ще дарите 1,20 с ДДС за лечението на един от любимите български изпълнители.

Повече за дарителските sms-и можете да прочетете на адрес www.dmsbg.com.