Бившият военен санаториум в Хисар с две клинични пътеки за рехабилитация
Бившият военен санаториум в Хисар с две клинични пътеки за рехабилитация / Dariknews.bg

Заради липса на компютър-топограф и магнитен резонанс болниците за долекуване в Сопот и Стамболийски ще останат без 2 неврологични пътеки за образно изследване. Това каза директорът на РЗОК д-р Борис Джурджев. Той уточни, че 20 лечебни заведения за болнична помощ в областта вече са одобрени и със сигурност ще подпишат договор със здравната каса. Останалите 14, сред които най-големите - УМБАЛ "Св. Георги" и Окръжна, са под въпрос заради някои неточности в документацията. Застрашени от орязване на пътеки са и болниците в Карлово, Първомай и Асеновград, тъй като не разполагат с достатъчно специалисти, като пулмолози, кардиолози, гастроентеролози и нефролози. На тях им е даден срок за отстраняване на нередностите. Най-вероятно няма да се стигне до откази от страна на здравната каса, смята д-р Джурджев.

Сред пропуските в документацията е и липсата на специалисти на основен трудов договор и пълен работен ден, подчерта шефът на РЗОК.

Договорен партньор на здравната каса става бившият военен санаториум в Хисар, който сега е Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. Тя ще подпише договор по две пътеки за рехабилитация.

На съвместна среща между РИОКОЗ, РЦЗ и РЗОК следващата седмица ще се прецени дали в някои малки населени места в областта ще бъдат разкрити спешни кабинети. Това каза директорът на пловдивския център по здравеопазване д-р Георги Божиков. Той уточни, че мярката е предвидена за селища и градчета, които са отдалечени от големите болници и въпреки че в Пловдивска област няма лечебни заведения, застрашени от закриване, е възможно да се отворят такива кабинети.