XVI Национален фестивал за ромска музика, песни и танци в Стара Загора
XVI Национален фестивал за ромска музика, песни и танци в Стара Загора / Дарик - Стара Загора

Националният фестивал за ромска музика, песни и танци с международно участие се открива на 12 август в Стара Загора. 17-тото издание на фестивала ще продължи три дни на Летния театър в града от 19:30 часа. .

В програмата ще участват оркестрите „Феката" - Плевен, „Джорджи бенд" - Тетевен, „Ред бул Борил" - София, „Панорама" - Сливен, Мания „Мелятин"-Сливен, „Матрицата" - Самоков, „Три звезди" - Кюстенди, „Изгрев" - Разлог, „Неврокопски чанове" - Гоце Делчев и „Джамайка" - Луковит.

С атрактивни танци пред старозагорската публика ще се представят ансамблите „Ритъм" - село Гурково, община Балчик, „Амалипе" - Тетевен, „Ромска мечта"-Дупница, „Ориенталски звезди" - Враца, „Рома" - Кюстендил и „Шукарипе" - София. Фестивалът е със специалното участие на DJ Жулиен Раденез от Франция и Али Байрям от Македония. Старозагорското участие е на оркестър "Армани", който съществува от две години. Председател на журито е проф. Лозанка Пейчева от Института за фолклор при БАН.

"Вярвам, че с това издание ще върнем златните години на Ромския фестивал. Имаме желанието да го превърнем в един форум на културния диалог", каза проф. Венци Маринов, конферансие на фестивала и колега от Дарик радио.

През годините на старозагорската сцена на ромския фестивал са излизали изпълнители като Азис, Софи Маринова, както и оркестрите "Ориент Експрес" и "Китка".

Организацията и разходите по време на тридневните песни и танци на ромската култура са на стойност 10 хиляди лева.

Организатори на фестивала са Министерство на културата, Министерство на труда и социалната политика, Община Стара Загора, Национален съвет по етнически и демографски въпроси към Министерски съвет и Институт „Отворено общество"- Будапеща.