Обстановката в страната
Обстановката в страната / снимка: sxc.hu

Средно около 15 см е снежната покривка в западната половина от страната. В някои западни райони доближава 30 см, а в някои крайни източни райони не е натрупал сняг и там валежите са от дъжд. Снеговалежът ще спре през нощта, очакват от НИМХ.

Активно се почистват пътищата в областите Благоевград и Кюстендил.

Въпреки тежките пътни условия, в Кюстендилска област няма пътно-транспортни произшествия, информира дежурният в КАТ-Пътна полиция. Няма въведени ограничения в движението. "Водачите все пак трябва да не тръгват на път без вериги. Пътните служби работят, пътищата се почистват и опесъчават", коментира дежурният в Областно пътно управление.

Снежната покривка в Кюстендил е около 20 см. В 8.00 часа тази сутрин температурата в областта бе минус 5 градуса, като около 14.00 часа се очаква да остане под нулата.

Тежкотоварните автомобили трябва да преминават през Папаз чаир за Гоце Делчев и прохода Предела задължително с поставени вериги и без ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Благоевград. Ограниченията за тировете в района на Попови ливади са въведени рано тази сутрин, а за Предела – в 9.00 ч. По главен път Е-79 движението е интензивно. Пътното платно се почиства от пътните служби, но снеговалежът продължава и в момента. Около 20 см е снежната покривка в Благоевград. В по-високите планински части на Югозападна България снегът достига близо 40 см.

В момента повечето основни пътни артерии в Пазарджик и общината вече са почистени. Опесъчени и разчистени са и второстепенните улици на областния град. Снежната покривка в Пазарджик е около 10 сантиметра и движението на моторните превозни средства сега не е затруднено, въпреки че има заледявания. По данни на полицията до момента няма регистрирани тежки инциденти заради снежната покривка.

Ограничения за движението на моторните превозни средства са въведени само във високите части на региона. По направленията Батак-Доспат, Велинград-Сърница и Белово-Юндола те трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Продължава почистването на територията на област Смолян. Снеговалежът в района спря и обстановката по пътищата се нормализира, съобщават отговорните институции. Пътните платна в областния град са почистени и опесъчени . Автомобилите трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Рожен и Печинско, заяви за Дарик дежурният в Областно пътно управление - Смолян. Ограничения за моторните превозни средства има по пътя Батак – Доспат. По високите и усойни места в Родопите част от пътните настилки са заледени и заснежени. По всички направления в областта движението се осъществява при зимни условия.

Усложнената пътна обстановка увеличи и броя на пътните инциденти в региона. Само за едно денонощие Областната дирекция на МВР в Смолян е регистрирала 8 катастрофи – в Девин, Мадан и Смолян, при които обаче няма пострадали.

0 градуса е температурата в Пампорово в момента, а снежната покривка е 28 см., информират от Планинската спасителна служба. Снеговалежът в курорта е спрял и множество туристи се радват на хубавото време и практикуват любимите си зимни спортове. Само едно произшествие с турист е възникнало през денонощието -скиор си е счупил рамото по време на спускане по пистите в Пампорово.

Проходими при зимни условия са пътищата на територията на Хасковска област, съобщиха от полицията. В региона продължава да вали сняг, но затворени за движение участъци няма. На места дебелината на снежната покривка достига 20 см. Най-жежки са пътните условия в районите на Тополовград и Ивайловград.

Всички пътища в област Ямбол са проходими при зимни условия, съобщи областният управител Николай Пенев. Почистени и опесъчени са пътищата от републиканската и от четвъртокласната пътна мрежа. Най-много сняг е натрупал в община Елхово, където в планинската част автомобилите трябва да се движат с вериги. Работата по почистването на снега и опесъчаването продължава и в момента.

Всички пътища в област Сливен са проходими при зимни условия, съобщиха от Областно пътно управление. Около 5 см е снежната покривка в равнината, 7 см – в планината и продължава да вали сняг. Техника продължава да почиства и опесъчава пътищата, които Пътно управление е задължено да поддържа. Почистени са пътищата до селата Бяла и Ичера.

Около 4-5 см е снежната покривка в Сливен. Улиците са проходими. Няма затруднения в трафика.

Снеговалежът продължава и в района на Бургас. Пътната обстановка в областта е нормална, пътищата се почистват, съобщиха от Пътно управление – Бургас. Няма ограничения за движението на леките и тежкотоварните автомобили. Дебелината на снежната покривка е между 5 и 20 см, като най- много сняг има в района на Странджа планина. В района на Руен дебелината на снега е между 3 и 4 см. Затворен за движение остава Върбишки проход.

Два автомобила за наблюдение се движат по отсечките Бургас – „Петолъчката” и Бургас – Созопол, съобщиха от „Гражданска защита”. В областта няма селища без ток и вода.

В цялата Варненска област от тази сутрин вали сняг. Най-силен е валежът в община Дългопол, където снежната покривка достига до 10 см. В морската столица снежната покривка е между 2 и 5см. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, съобщиха за Дарик от Областното пътно управление. Няма затворени участъци, както и заледявания. Снегопочистващи машини разчистват пътните настилки по направление Цонево, Шумен и Провадия. Няма населени места с прекъснато електричество, както и подадени сигнали за бедстващи хора и закъсали автомобили, съобщиха от областната "Гражданска защита".

Валежите във Варненско се очаква да спрат чак в понеделник, според прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология в морската столица.

Слаб сняг вали в Добричкия регион с изключение на община Генерал Тошево, съобщават от Областното пътно управление. Пътищата са леко заснежени, но проходими при зимни условия.

Обилен сняг вали в района на Силистра, 12 машини опесъчават главните пътища в региона, съобщиха от Областното пътно управление. Започва работа по почистването на третокласната пътна мрежа. При усложняване на обстановката пътната полиция ще оказва съдействие за отклоняване или спиране на движението за по-бързото почистване на критичните участъци. Създадени са около 30 подслона за настаняване хора при критични ситуации.

Пътната обстановка в област Русе е нормална. Всички пътища са мокри, но отворени и проходими при зимни условия. Сняг вали в цяла русенска област от сутринта. Дебелината на снежната покривка е около 4 см. Снеговалежът ще продължи през целия ден, като температурите ще се задържат същите.

Републиканските пътища в Шуменска област са проходими при зимни условия, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Движението е нормално. Пътните настилки са мокри и заснежени. Обработени са с инертни материали. По усойните места е възможно да има заледени участъци, които също се обработват, допълват от управлението. Продължава работата на машините по почистването и опесъчаването. Видимостта е добра.

Цялата налична техника е изкарана да почиства пътищата във Великотърновска област, съобщи началникът на Областно пътно управление Радомир Хаджитанев. По график на денонощни дежурства работят около 120 снегопочистващи машини. В цялата област вали слаб сняг, а пътните настилки са заснежени, но опесъчени, уверяват от пътните служби. Движението се извършва при зимни условия, няма наложени ограничения за моторни превозни средства. Водачите да се движат с повишено внимание и със скорост, съобразена с пътната обстановка, съветват от пътно управление. Проходът Хаинбоаз е почистен и опесъчен, информират още от Областно пътно управление. Снежната покривка е около 5-6 сантиметра. Температурите във великотърновски регион са отрицателни. Най-студено е в Еленския балкан – минус 4 градуса.

В Плевен и Ловеч и дебелината на снежната покривка достига 4 см. Всички автомобили да са със вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен, Превала и Печинско. Забранено е движението на товарни автомобили по пътя Вехтово – Друмево, Опанец – Долна Митрополия – Тръстеник – Оряховица и Ясен – Търнене – Петърница – Беглеж.

Тежкотоварните автомобили се спират на временен контролен пункт край село Ребърково, община Мездра, за поставяне на вериги преди излизането им на магистралата през прохода Витиня. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.

От полицията уточниха, че това е предпазна мярка, за да се избегнат задръстванията по магистралата. Втори контролен пункт ще започне да действа в следобедните часове и при Оряхово.

По данни на областния авариен щаб към "Гражданска защита", пътищата в област Враца са проходими при зимни условия. Снежната покривка в момента е около 10 сантиметра, а в района на пещерата Леденика- 40-50 сантиметра.

В Перник приоритетно се разчистват високите части на града, след което ще започне и почистването на централната градска част. Снежната покривка в района е 20 сантиметра. Няма сигнали за блокирани в преспите автомобили по областните пътища и на главен път Е-79 в участъка край града, съобщиха от местната "Гражданска защита". В района на международния път са изпратени екипи, които да патрулират. По пътя се очакват задръствания заради края на почивните дни.

Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) препоръчва на водачите да карат със съобразена спрямо условията скорост, на увеличена дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.