Тийнейджъри се друсат с таблетки акинестат
Тийнейджъри се друсат с таблетки акинестат / netinfo
Благоевградски фармацевти алармират, че деца на възраст от 12 до 17 години масово се друсат с лекарственото средство акинестат. Таблетките са срещу Болест на Паркинсон, а старото им наименование е паркизан.

Преди време хапчетата са изписвани със специалните зелени рецепти, но таблетките акинестат вече се продават свободно, което е пълно безумие от страна на недобросъвестни аптекари, коментира за Дарик председателят на сдружението на фармацевтите в Благоевград, Димитрий Тюлеков.

Кинестатът е лекарствено средство за профилактика на детски паралич и паркинсонова болест и по лекарско предписание се приема по таблетка сутрин и вечер, поясни Тюлеков. Тийнеджърите обаче изпиват по повече от 6 хапчета наведнъж, а ефектът след приемането им е като този на амфетамините и останалите психотропни вещества, които са забранени за свободна продажба от здравното министерство.

Акинестат в Благоевград може да се закупи почти от всяка аптека, без никакви затруднения и рецепта, каза младеж, чиято самоличност умишлено не разкриваме.