Преглед на печата
Преглед на печата / netinfo

“Как се прави сирене без мляко?” пита от първа страница вестник “Шанс експрес”. Сирене и кашкавал, които нямат нищо общо с млякото, превземат българския пазар – предупреждават млекопреработвателите. Тези продукти са със съмнително ниска цена нямат нищо общо традиционните млечни храни.

Оказа се, че при съвременните технологии и заместители вече е лесно да се произвеждат уж истинско сирене и кашкавал, в които няма капка мляко. Тези храни не са опасни за здравето, но заблуждават купувача, а от друга страна подбиват цената на истинското мляко.

Още от първа страница “Фермер мори крави с глад и мръсотия”. Мирис на мърша и тор трови въздуха край село Боденец, което се намира на около 2-3 км. от Мездра, сигнализираха местни хора. Смрадът се носи около фермата на пастира Пламен Тодоров, в която се отглеждат около двайсетина добичета. Според жителите на Боденец, въпреки оплакванията им, никой не взима мерки за премахване на това опасно огнище на зарази.

“600 бона стопират наводненията в Ракево” – новина от стр. “Факти”. З първи път у нас се дават пари за предпазване от природни бедствия. Река Ботуня вече няма да наводнява врачанското село Ракево. От министерството на извънредните ситуации отпуснаха 600 хиляди лева за изграждане на 2 км. бетонни диги, почистване на речното корито и укрепване на бреговете

“Зов за истина” е избрал политиката за водеща тема – “Социолог предрича коалиция ГЕРБ-БСП”. ДПС щяло да остане в опозиция след вота през 2009 г. Ако СДС не влезе в в следващия парламент ГЕРБ ще направи коалиция с БСП. Това прогнозира социологът Васил Тончев от “Сова Харис”.

“Започва преасфалтирането на улуци в центъра на Враца” съобщава още вестникът. От 16 юни до 31 юли поетапно ще се извършват ремонт на няколко от централните улици във Враца. От 16 юни 2008 г.започва преасфалтирането на ул.”Мито Цветков”, а на 19 юни – ремонтни работи започват и на ул. “Полк.Кетхудов”.

“23 юни – Международен олимпийски ден” четем от втора страница. С лекоатлетически крос под егидата на Председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и кмета на Враца Тотю Младенов ще бъде отбелязан 23 юни – Международният олимпийски ден във Враца. В кроса ще се включат граждани и ученици, а за победителите са осигурени награди – тениски, шапки и флагчета с логото на олимпийското движение.

Стряскащо заглавие е избрал за първа страница вестник “Лом прес”: “Мъж закла жена си, прободе се в сърцето”. Кървава драма остави сирачета две момиченца на 5 и 7 години, след като баща им заклал майка им и се опитал неуспешно да се прободе в сърцето. 29-годишната Александра П. издъхнала на място от множество прободни рани, а лекарите от ломското отделение по анестезия, реанимация и интензивно лечение се борят за живота на 33 годишния убиец Ангел Х. Всичко станало за минути като в потресаващ филм на ужасите, преди обяд, на 16 юни, в село Медковец.

“На почивка – със здравна книжка” напомня вестникът. В сезона на отпуските много от хората се установяват за по-дълго време в друго населено място. Ако заминавате на почивка за не повече от месец, не забравяйте да вземете и здравноосигурителните книжки на цялото семейство, припомнят от здравноосигурителната каса. В случай, че се наложи инцидентно да бъде оказана медицинска помощ, всеки общо практикуващ лекар е длъжен да ви съдейства.

Вестникът информира, и че “Глобяват търговци за липса на касови бележки”. Всеки трети акт, съставен от данъчните в област Монтана от началото на годината, е за нарушение в здравното и социално осигуряване. За 5 месеца са издадени общо 286 акта за пропуски, 775 оперативни проверки на територията на областта са извършили служителите на агенцията, проверени са и 29 игрални зали, 30 склада и 7 валутни бюра. Неиздаването на касови бележки все още е често срещано нарушение, твърдят от НАП.