Показват Панагюрското златно съкровище на панаира
Показват Панагюрското златно съкровище на панаира / netinfo
Панагюрското златно съкровище ще бъде показано в рамките на Пролетния панаир от 12 до 17 май в Пловдив, преди да замине за ЕКСПО-то в Сарагоса, съобщават от националния изложбен център . Деветте уникални съда ще бъдат експонирани в бронирани витрини и при изключителни мерки за сигурност в палата 6 на панаирния комплекс, където по същото време ще се проведе Изложбата на общините в България.

Деветте съда от 23-каратово злато - седем ритона за вино, амфора и блюдо за храна, са с общо тегло 6 кг и 100 грама. Изработени са в малоазийския град Лампсак по време на елинистичната епоха ( втората половина на ІV – първата половина на ІІІ в. преди Христа).

Гостите на ПРОЛЕТ 2008 ще са първи от стотиците хиляди европейци, които ще могат да се насладят на Панагюрското съкровище. От 14 юни до 14 септември то ще бъде акцент българския павилион на Световното изложение в Сарагоса. Международен панаир Пловдив е организатор на националната експозиция на България на ЕКСПО 2008, в което ще участват 104 държави. Тя презентира традициите на страната, нейните водни богатства и природни красоти, съвременни възможности за балнеотуризъм и водни спортове, тъй като темата на изложението е „Вода и устойчиво развитие”.